Primarii sunt îngrijorați cum vor achita facturile la gaz pentru încălzirea grădinițelor. Solicită ajutorul Guvernului

16 Nov. 2021, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 17:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mai mulți primari sunt îngrijorați de faptul că, din cauza scumpirii gazului, nu vor putea achita facturile la utilități pentru grădinițe și alte instituții aflate în subordinea primăriilor.

Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, a declarat pentru IPN că împărtășește îngrijorarea colegilor din administrația publică locală.

„Economista primăriei face acum calculele și vom solicita Guvernului să achite diferența din facturi”, a menționat Valentina Casian.

Solicitată de IPN să comenteze situația legată de majorarea tarifului la gaze și consecințele asupra grădinițelor, Lilia Corjița, directoarea grădiniței nr. 4 din Strășeni, a spus că speră Guvernul să găsească resursele necesare pentru ca grădinițele să nu fie închise pe perioada iernii, „așa încât să nu sufere nici copii, nici părinții”.

La rândul său, primarul comunei Colicăuți din raionul Briceni, Lilian Țapu, a declarat pentru IPN că finanțarea grădinițelor se face din resurse care parvin în primării din bugetul central. Până la sfârșitul anului, Primăria va onora către Moldovagaz prin redirecționarea altor resurse economisite. Primarul speră că, din luna ianuarie, autoritățile publice centrale vor aloca resursele prevăzute pentru grădinițe ținând cont și de noul tarif la gaze, cu compensarea eventualelor pierderi ale primăriilor, care se vor înregistra până la sfârșitul anului din cauza tarifului majorat.

Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, a declarat pentru IPN că până în prezent există un deficit de 1,5 milioane de lei la finanțarea personalului a patru grădinițe din orașul Rezina.

„Pentru noiembrie și decembrie nu avem resursele necesare pentru a asigura salarizarea în cele patru unități preșcolare”, a spus Simion Tatarov.

Achitarea facturilor la utilități pentru grădinițe se face din transferurile cu destinație specială din bugetul central.

„Ceea ce am primit reprezintă o sumă care s-a constituit în funcție de vechiul tarif”, a specificat primarul de Rezina. „Guvernul nu că ar trebui, dar este obligat să asigure finanțarea cheltuielilor suplimentare la întreținerea grădinițelor, deoarece este responsabilitatea Guvernului. În raioanele și localitățile din Republica Moldova nu există descentralizare și autonomie locală veridică. Acestea ar determina autoritățile locale să ia asupra lor responsabilitatea la acest capitol”, a explicat Simion Tatarov.

Ieri, într-o conferință de presă, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat cu privire la problema încălzirii grădinițelor în condițiile majorării tarifului la gaze că este la curent cu situația.

„Și așa cum au fost probleme cu plata salariilor la grădinițe – câteva săptămâni în urmă – și Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect care să ajute, exact așa vom face și cu instituțiile publice (preșcolare). Vom analiza exact de ce intervenție este nevoie și cu siguranță acolo unde va fi nevoie vom interveni. Ministerul Finanțelor este responsabil de analiza necesităților de finanțare”, a specificat oficialul.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău