Primarii sunt îngrijorați cum vor achita facturile la gaz pentru încălzirea grădinițelor. Solicită ajutorul Guvernului

16 Nov. 2021, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Nov. 2021, 17:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Mai mulți primari sunt îngrijorați de faptul că, din cauza scumpirii gazului, nu vor putea achita facturile la utilități pentru grădinițe și alte instituții aflate în subordinea primăriilor.

Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, a declarat pentru IPN că împărtășește îngrijorarea colegilor din administrația publică locală.

„Economista primăriei face acum calculele și vom solicita Guvernului să achite diferența din facturi”, a menționat Valentina Casian.

Solicitată de IPN să comenteze situația legată de majorarea tarifului la gaze și consecințele asupra grădinițelor, Lilia Corjița, directoarea grădiniței nr. 4 din Strășeni, a spus că speră Guvernul să găsească resursele necesare pentru ca grădinițele să nu fie închise pe perioada iernii, „așa încât să nu sufere nici copii, nici părinții”.

La rândul său, primarul comunei Colicăuți din raionul Briceni, Lilian Țapu, a declarat pentru IPN că finanțarea grădinițelor se face din resurse care parvin în primării din bugetul central. Până la sfârșitul anului, Primăria va onora către Moldovagaz prin redirecționarea altor resurse economisite. Primarul speră că, din luna ianuarie, autoritățile publice centrale vor aloca resursele prevăzute pentru grădinițe ținând cont și de noul tarif la gaze, cu compensarea eventualelor pierderi ale primăriilor, care se vor înregistra până la sfârșitul anului din cauza tarifului majorat.

Primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, a declarat pentru IPN că până în prezent există un deficit de 1,5 milioane de lei la finanțarea personalului a patru grădinițe din orașul Rezina.

„Pentru noiembrie și decembrie nu avem resursele necesare pentru a asigura salarizarea în cele patru unități preșcolare”, a spus Simion Tatarov.

Achitarea facturilor la utilități pentru grădinițe se face din transferurile cu destinație specială din bugetul central.

„Ceea ce am primit reprezintă o sumă care s-a constituit în funcție de vechiul tarif”, a specificat primarul de Rezina. „Guvernul nu că ar trebui, dar este obligat să asigure finanțarea cheltuielilor suplimentare la întreținerea grădinițelor, deoarece este responsabilitatea Guvernului. În raioanele și localitățile din Republica Moldova nu există descentralizare și autonomie locală veridică. Acestea ar determina autoritățile locale să ia asupra lor responsabilitatea la acest capitol”, a explicat Simion Tatarov.

Ieri, într-o conferință de presă, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, a declarat cu privire la problema încălzirii grădinițelor în condițiile majorării tarifului la gaze că este la curent cu situația.

„Și așa cum au fost probleme cu plata salariilor la grădinițe – câteva săptămâni în urmă – și Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect care să ajute, exact așa vom face și cu instituțiile publice (preșcolare). Vom analiza exact de ce intervenție este nevoie și cu siguranță acolo unde va fi nevoie vom interveni. Ministerul Finanțelor este responsabil de analiza necesităților de finanțare”, a specificat oficialul.

Realitatea Live

26 Sept. 2023, 17:07
 // Categoria: Economie // Autor:  Trifan Stela
26 Sept. 2023, 17:07 // Economie //  Trifan Stela

Compania Paynet, cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard, este încântată să anunțe lansarea campaniei „Revoluția Transferurilor.” Această inițiativă inovatoare are scopul de a revoluționa modul în care moldovenii trimit și primesc bani din Europa și nu numai. Cu Paynet, acest lucru devine mai simplu, mai rapid și mai accesibil ca niciodată!

Doar cu Paynet poți trimite și primi bani din Europa la rechizitele IBAN EU!

Cu Paynet, ai posibilitatea de a transfera bani în mod facil și sigur către rechizitele IBAN din Europa. Asta înseamnă că acum poți să îți trimiți și să primești bani de la prieteni, familie sau parteneri de afaceri din întreaga Europă cu ușurință și la costuri reduse. Banii ajung direct pe cardul Paynet Mastercard și poți să-i utilizezi imediat pentru plăți online sau offline sau să îi retragi de la orice bancomat din țară.

Tarife incredibil de avantajoase:

  • Primești bani din Europa cu doar 1 euro direct pe cardul paynet Mastercard!
  • Expediezi bani către Europa cu un comision de 10 euro!

Aceste tarife extrem de competitive fac din Paynet alegerea perfectă pentru toți moldovenii care au legături financiare în Europa.

SPOT DIGITAL  Link: (link-ul trebuie de încărcat pe platforma Paynet)

Serviciu unic în Moldova! Paynet. Cei mai buni!

Paynet este mândru să ofere moldovenilor un serviciu de transferuri și plăți electronice de încredere și accesibil. Cu Paynet, beneficiezi de următoarele avantaje:

Card fizic și virtual:

  • Ia-ți cardul Paynet 100% online, fără comisioane de eliberare și administrare.
  • Comandă din aplicație cardul fizic cu livrare GRATUITĂ în țară sau cardul virtual, oriunde în lume.
  • Conectează mai multe carduri la un singur cont.
  • Achită în siguranță oriunde în lume, inclusiv prin Google Pay și Apple Pay.
  • Retrage bani la orice bancomat și la partenerii noștri.
  • Alimentează cardul simplu și rapid.
  • Primește orice plăți sociale pe card.

Cont IBAN gratuit:

  • Deschide un cont IBAN gratuit pentru plăți în UE.

Și dacă încă nu ai un cont sau card Paynet, ÎNREGISTREAZĂ-TE ACUM.

„Cu această campanie, ne dorim să oferim moldovenilor posibilitatea de a face transferuri și plăți într-un mod mai eficient și mai convenabil ca niciodată. Vrem să facilităm viața oamenilor și să îi ajutăm să economisească bani atunci când trimit sau primesc bani din Europa. Cu Paynet, revoluționăm modul în care Moldova se conectează cu restul lumii”, a declarat Călin Greadcenco, director executiv Paynet.

 

Despre Paynet:

Paynet este o companie cu o experiență de 15 ani pe piața de plăți din Republica Moldova,  primul fintech care a reușit să lanseze, într-un timp record, cardul de debit fizic și virtual Paynet Mastercard.

Acțiunile Paynet sunt orientare spre a facilita tranzacțiile financiare pentru toți moldovenii, Paynet oferă soluții inovatoare și accesibile pentru a satisface nevoile clienților săi.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău