Primul zbor transatlantic alimentat cu combustibil 100% verde, pregătit să decoleze de pe aeroportul Heathrow, Londra

28 Nov. 2023, 10:39
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Nov. 2023, 10:39 // Slider //  bani.md

Primul zbor transatlantic alimentat doar cu combustibili alternativi va decola marți dimineață, 28 noiembrie, din Marea Britanie.

Operat de compania Virgin Atlantic, acesta va zbura de la aeroportul Heathrow din Londra către aeroportul JFK din New York la ora 11:30 GMT.

Companiile aeriene consideră că acest zbor, care este susținut prin finanțare guvernamentală, demonstrează că este posibil un mod mai ecologic de a zbura.

Dar lipsa de aprovizionare cu combustibil rămâne o provocare, în timp ce alte tehnologii vor fi necesare pentru a atinge obiectivele privind emisiile.

Așa numiții carburanți sustenabili pentru aviație (SAF) pot fi produși dintr-o varietate de surse, inclusiv din culturi, deșeuri menajere și uleiuri de gătit.

Pentru acest zbor, un Boeing 787 va fi alimentat cu 50 de tone de SAF. Se folosesc două tipuri de SAF, dintre care 88% sunt derivate din grăsimi reziduale, iar restul din deșeurile rezultate din producția de porumb din SUA.

În urma testelor și analizelor, zborul a fost aprobat de autoritatea de reglementare britanică, Autoritatea Aviației Civile, la începutul acestei luni. Mai multe companii au fost implicate în proiect, inclusiv producătorul de motoare Rolls-Royce și gigantul energetic BP.

Industria aviației este deosebit de dificil de decarbonizat, dar șefii companiilor aeriene consideră că SAF este cel mai eficient instrument disponibil pentru a contribui la reducerea emisiilor nete la zero.

SAF este deja utilizat în cantități mici, în amestec cu combustibilul tradițional pentru avioane, dar reprezintă mai puțin de 0,1% din combustibilul pentru aviație consumat în întreaga lume.

În prezent, costă mai mult decât kerosenul și se produc cantități relativ mici. De obicei, avioanele au voie să folosească doar până la 50% într-un amestec.

În Regatul Unit nu există fabrici comerciale dedicate producției SAF, deși obiectivul guvernului este de a avea cinci fabrici în construcție până în 2025, sprijinite de fonduri nerambursabile.

Guvernul britanic intenționează să solicite ca 10% din combustibilul pentru aviație să fie SAF până în 2030.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO