Costul vieții în Chișinău, mai mare decât în Zimbabwe și mai mic față de Istanbul și Moscova

26 Ian. 2024, 13:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2024, 13:24 // Actual //  Lupu Eduard

La costul vieții, Chișinăul figurează, în anul 2024, pe locul 265 din 362 de orașe ale lumii analizate pe site-ul numbeo.com. Cu un index de 36,9 ne plasăm între Beijing (36,9) și Skopje (36,7). La nivel mondial ne situăm între Nigeria (30,49) și Paraguay (30,20).

Clasamentul și poziționarea relativă pleacă de la costurile din viața reală consemnate la alimente de bază, chiria locuințelor, prețurile în restaurante și puterea de cumpărare.

La capitolul chirie, indicele este e 9,9 (locul 298) printre cele mai mici. Nivelul prețurilor au plasat Chișinăul pe locul 290 cu un indice de 31,8. Prețurile din restaurante, arată numbeo, statistic sunt mici – locul 267 cu un indice de 28,2. Puterea de cumpărare în Republica este relativ mică, ,în condițiile în care țara are un indice de 36 și s-a clasat pe locul 290.

Totodată, la nivel European ajungem să fim în poziția neașteptată de țară cu cel mai mic cost al vieții, deși nu avem cele mai mici prețuri, locul 152. Dincolo de gradul inerent de aproximare și relevanța diminuată pentru medie de o repartiție cam inegală a veniturilor față de alte state europene, este o configurație la care ar trebui să luăm aminte pentru a vedea dacă reușim să o păstrăm pe viitor.

Bunăstarea precară a populației se manifestă și printr-un nivel înalt al sărăciei. În prezent, peste ¼ din populația țării trăiește sub pragul sărăciei, iar Republica Moldova are una dintre cele mai înalte rate ale sărăciei printre statele europene

Un studiu al „GfK Purchasing Power Europe 2021” arată că moldovenii înregistrează cel mai mic venit pe cap de locuitor de 1 892 de euro pe cap de locuitor, ceea ce reprezintă mai puțin de 13% din media europeană.

La nivel mondial cele mai scump oraș din lume sunt Hamilton de pe insula Bermuda cu indicele 137, Zurich și Basel, Elveția – 122,2 și 121,8. Ultimele locuri, cu cel mic cost al vieții sunt ocupate de localitățile Islamabad, Lahore și Karachi cu indici de 20,3, 19,5 și respectiv 19,3.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău