Probleme cu „dulceața albă”! Moldova cumpără zahăr din Belarus

28 Iun. 2023, 11:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2023, 11:10 // Actual //  bani.md

Republica Moldova importă zahăr din Belarus. Prima tranzacție cu zahăr granulat alb către Moldova a fost înregistrată la Bursa Universală de Mărfuri din Belarus (BUCE), potrivit serviciul de presă al BUCE.

Achiziția pilot s-a ridicat la 210 tone. Zahărul a fost achiziționat de o companie care este cel mai mare importator de zahăr din Moldova. BUCE se așteaptă ca tranzacția pilot să devină punctul de plecare pentru livrările regulate de zahăr din Belarus în Moldova, deoarece același algoritm a fost folosit pentru a lansa lucrul cu Kazahstan și Kârgâzstan, care sunt principalii cumpărători de zahăr din Belarus la licitația de astăzi.

„Piața Moldovei este promițătoare pentru Belarus în ceea ce privește exporturile de zahăr. Țara consumă anual peste 80.000 de tone de zahăr, iar platforma de schimb oferă acces direct la întreprinderile de producție, riscuri mai mic și prețuri transparente. Pe baza experienței de lucru cu importatori din Kazahstan și Kârgâzstan, care au început cu tranzacții de probă, se poate presupune că munca cu Moldova se va desfășura conform unui scenariu similar. După ce primul lot de zahăr este primit de către cumpărător, volumul achizițiilor va crește treptat, precum și numărul de tranzacții. La aceasta contribuie și mecanismul de desfășurare a tranzacțiilor de export cu zahăr, care asigură predictibilitatea și regularitatea livrărilor”, a spus serviciul de presă al BUCE, citat de publicația belta.

În S1 2023, exporturile de zahăr prin BUCE au ajuns la 10.000 de tone în termeni fizici. Piețele cheie de vânzare sunt în prezent Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan.

În luna martie a acestui an, Ministerul Agriculturii anunța că Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.

În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic – dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumprea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă – cu 1,77%.

De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în funcție de recolta, care depinde de condițiile climaterice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ