Probleme pentru agricultori: Dacă nu contenesc ploile, vor încolți boabele în spic

06 Iul. 2021, 18:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 18:59 // Actual //  MD Bani

Mai mulți producători din țară se plâng de ploile care par să nu se mai oprească. Potrivit acestora, dacă ploile nu contenesc în următoarele zile, atunci va apărea o problemă destul de gravă – încolțirea boabelor în spic, scrie Agrobiznes.

În mare parte, fermierii au început recoltarea orzului și a rapiței, dar din cauza ploilor lucrările au fost oprite în așteptarea condițiilor favorabile pentru seceriș.

Andrei Ciobanu, producător din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul a declarat pentru Agrobiznes că la data de 30 iunie au început secerișul la orz, dar timpul nefavorabil nu le-a permis să continue, astfel că au recoltat doar o singură zi.

„Suntem în așteptarea condițiilor meteo mai bune ca să putem recolta la timp cerealele. Din păcate, am putut lucra doar o singură zi. La moment, a fost afectată cantitatea recoltată de ploi și vântul puternic înregistrate pe parcursul lunii iunie. Dacă ploile contenesc avem speranța că vom avea o recoltă bună de grâu, deoarece acesta era la sfârșitul fazei „ceară” și riscul încolțirii boabelor în spic este minim. Dacă însă mai continuă precipitațiile, atunci nu mai suntem atât de optimiști și riscăm să pierdem din calitatea recoltei”.

Această problemă a fost menționată și de Mihail Bocancea din satul Taraclia, raionul Căușeni, care a spus că secerișul va începe în circa 5-10 zile.

„Starea semănăturilor variază de la sector la sector. În zona Căușeni- Cimișlia recoltarea, cel mai probabil, se va începe în decurs de 5-10 zile. Cerealele de prima grupă au avut de suferit din cauza vânturilor și precipitațiilor puternice. Se atestă pătulirea în masă, nu va fi atins potențialul de producție raportat la condițiile bune ale acestei primăveri. Dacă condițiile climatice vor reveni la norma multianuală, ne așteptăm la rezultate bune”.

Vitalie Burlacu, producătorul agricol din raionul Cahul a confirmat că au recoltat jumătate din suprafața însămânțată cu orz, dar condițiile meteo nefavorabile ar putea influența atât cantitatea, cât și calitatea recoltei.

„Deocamdată e bine, dar nu știu cum va fi evoluția după ploile de la începutul acestei săptămâni. Cum va fi la grâu este prematur de vorbit, mai avem 7 zile de lucru în orz și rapiță. Sunt șanse ca să înceapă a crește în spic. Nu ne rămâne decât să așteptăm evoluția după ce vor înceta ploile”.

Așadar, în acest an recoltarea cerealelor întârzie din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO