Presiunile în creştere puternică asupra lanţurilor globale de aprovizionare au provocat cel mai dramatic declin al producţiei manufacturiere franceze de la instituirea măsurilor de lockdown anul trecut, afectând sever şi ritmul de creştere al sectorului din Germania, scrie Bloomberg.
Potrivit sondajelor IHS Markit, indicatorii privind comenzile fabricilor s-au deteriorat în ambele ţări în octombrie, unii producători de bunuri menţionând faptul că „întârzierile severe“ legate de livrarea inputurilor sunt responsabile pentru anularea sau amânarea contractelor. Presiunile inflaţioniste s-au amplificat pe fondul blocajelor, scrie Ziarul Financiar.
„În timp ce până de curând efectele penuriei de inputuri au fost cel mai evidente la nivelul preţurilor, acum acestea au un impact vizibil asupra nivelului producţiei şi comenzilor“, arată Joe Hayes, economist în cadrul unei firme din Londa.
Activitatea sectorului de business din Germania, cea mai mare economie a Europei, a atins un minim pe opt luni în octombrie. Franţa a rezistat puţin mai bine, beneficiind de pe urma unui impuls resimţit de serviciile de turism de pe urma relaxării restricţiilor de călătorie.
Creşterea activităţii de business din zona euro ca întreg a încetinit în această lună, firmele confruntându-se cu costuri în creştere abruptă din cauza constrângerilor existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare, în timp ce industria dominantă a serviciilor a întâmpinat probleme pe fondul temerilor privind pandemia, scrie Reuters.
Indicatorul preliminar al IHS Markit a coborât la un minim pe şase luni, de 54,3 în octombrie, de la 56,2 în septembrie.
„Datele ne confirmă poziţia potrivit căreia creşterea economică din zona euro va încetini vizibil în trimestrul patru şi că inflaţia va continua să crească în lunile următoare“, arată Jack Allen-Reynolds din cadrul Capital Economics.
Preţurile materiilor prime de care fabricile au nevoie au înregistrat un ritm record de creştere, iar deşi producătorii au transferat o parte din costuri către consumatori, aceştia nu au putut transfera întreaga povară.
Acest lucru sugerează că creşterea recentă a inflaţiei nu se va tempera în curând, contrastând cu poziţia BCE potrivit căreia creşterea este una tranzitorie.