Profit de 315 miliarde de dolari, ZERO taxe, pentru filiala irlandeză a Microsoft. Cum este posibil

04 Iun. 2021, 12:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 12:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O filială irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari (222 miliarde de lire sterline) anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece deoarece este înregistrată fiscal în Insulele Bermude, unde nu sunt percepute taxe.

Profitul generat de Microsoft Round Island One este egal cu aproape trei sferturi din produsul intern brut al Irlandei – chiar dacă compania nu are angajați.

Compania, care colectează taxe de licență pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor în întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari în anul până la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit conturilor depuse la biroul de înregistrare al companiilor irlandeze.

Profiturile companiei au crescut de la puțin sub 10 miliarde de dolari în anul precedent și se compară cu PIB-ul Irlandei în 2020 de 357 miliarde de euro (433 miliarde de dolari).

Dezvăluirea câtor bani a economisit Microsoft prin rutare prin Irlanda vine în timp ce miniștrii de finanțe încearcă să încheie un acord pentru a aborda evaziunea fiscală multinațională la Londra vineri, înaintea reuniunii G7 din Cornwall luna aceasta.

Politicienii atât de la Putere cât și cei din Opoziție din Irlanda au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că această situație arată de ce este necesară o acțiune internațională urgentă pentru a aborda problema „imorală” prin care companiile multinationale evită plata taxelor.

Microsoft Round Island One susține în bilanțul contabil că „nu are alți angajați decât directorii”. În declarația sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit.

Compania a plătit dividente de 24 de miliarde de dolari către Microsoft Corporation în ultimul an financiar, urmată de o plată suplimentară – dividente speciale- în valoare de 30,5 miliarde de dolari.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.