Profit de 315 miliarde de dolari, ZERO taxe, pentru filiala irlandeză a Microsoft. Cum este posibil

04 Iun. 2021, 12:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 12:14 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O filială irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari (222 miliarde de lire sterline) anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece deoarece este înregistrată fiscal în Insulele Bermude, unde nu sunt percepute taxe.

Profitul generat de Microsoft Round Island One este egal cu aproape trei sferturi din produsul intern brut al Irlandei – chiar dacă compania nu are angajați.

Compania, care colectează taxe de licență pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor în întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari în anul până la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit conturilor depuse la biroul de înregistrare al companiilor irlandeze.

Profiturile companiei au crescut de la puțin sub 10 miliarde de dolari în anul precedent și se compară cu PIB-ul Irlandei în 2020 de 357 miliarde de euro (433 miliarde de dolari).

Dezvăluirea câtor bani a economisit Microsoft prin rutare prin Irlanda vine în timp ce miniștrii de finanțe încearcă să încheie un acord pentru a aborda evaziunea fiscală multinațională la Londra vineri, înaintea reuniunii G7 din Cornwall luna aceasta.

Politicienii atât de la Putere cât și cei din Opoziție din Irlanda au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că această situație arată de ce este necesară o acțiune internațională urgentă pentru a aborda problema „imorală” prin care companiile multinationale evită plata taxelor.

Microsoft Round Island One susține în bilanțul contabil că „nu are alți angajați decât directorii”. În declarația sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit.

Compania a plătit dividente de 24 de miliarde de dolari către Microsoft Corporation în ultimul an financiar, urmată de o plată suplimentară – dividente speciale- în valoare de 30,5 miliarde de dolari.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 15:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cei șase noi membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) au ales în cadrul ședinței de astăzi președintele instituției. Este vorba de Angelica Caraman, reprezentantă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), scrie Realitatea.md.

Referitor la alegerea vicepreședintelui CEC și a secretarului, membrii Comisiei au anulat pentru o altă dată examinarea acestui subiect, cel târziu peste 15 zile, pentru a putea fi numiți în funcție și reprezentanții opoziției parlamentare, ca să participe la ședința de numire a acestora.

Amintim că, noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost numită și confirmată în funcție de către plenul Parlamentului ieri, 16 septembrie, în cadrul ședinței plenare. Tot ieri, cei șase membri au depus jurământul în fața deputaților.

Noua componență a CEC este alcătuită din următorii membri: Berlinschii Alexandr, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru și Postica Pavel, candidați propuși de majoritatea parlamentară PAS și președinta țării, Maia Sandu.

Candidații opoziției nu s-au prezentat la ședința de ieri a Parlamentului pentru a putea fi numiți în funcție, întrucât însăși Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să participe la ședința plenului.

Unicul candidat al opoziției, reprezentant al Partidului Șor, prezent la ședința de ieri a Parlamentului, Vadim Banaru, nu a întrunit numărul necesar de voturi din partea deputaților pentru a putea fi numit în funcție.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală