Banca Transilvania (BT), care controlează Victoriabank din REpublica Moldova, lider în sectorul bancar românesc, a încheiat primele nouă luni ale anului 2024 cu un profit net de 3,9 miliarde de lei (echivalentuul a 763,8 milioane de euro), în creștere cu 70% față de aceeași perioadă din anul trecut. Această performanță spectaculoasă a fost impulsionată de achizițiile OTP Bank și BCR Chișinău, care au contribuit cu un câștig total de peste 800 de milioane de lei.
Contribuția achizițiilor a fost una semnificativă pentru consolidarea BT, aducând un câștig de 807,4 milioane de lei la profitul net al grupului. De asemenea, profitul net al Băncii Transilvania a atins 2,7 miliarde de lei, cu o contribuție de 391 milioane de lei din partea subsidiarelor și participațiilor de capital ale Grupului Financiar BT.
“Am continuat să creștem susținut pe toate planurile, atât în ceea ce privește numărul de clienți, cât și volumul tranzacțiilor,” a declarat Omer Tetik, CEO al Grupului BT. Câștigul din achiziția BCR Chișinău, de 133 de milioane de lei, a fost obținut prin diferența între prețul plătit și valoarea justă a activelor și datoriilor. Achiziția grupului OTP a generat un câștig de 674,5 milioane de lei, consolidând poziția BT pe piața românească.
Pe lângă expansiunea prin achiziții, BT a raportat o creștere de 30,7% a numărului de operațiuni și o creștere de 28,4% a veniturilor operaționale, care au ajuns la 7,2 miliarde de lei. De asemenea, activele grupului au ajuns la aproape 200 miliarde de lei, în creștere cu 18,1% față de finalul anului 2023.
La nivel individual, profitul net al BT pentru T3/2024 a fost de 1,76 miliarde de lei, iar activele au crescut la 199,7 miliarde de lei. Capitalizarea băncii a ajuns la 26 de miliarde de lei, acțiunile sale înregistrând o apreciere de 34% de la începutul anului, mult peste creșterea indicelui BET, de 13%.
Grupul BT a înregistrat de asemenea o creștere a creditării cu 9,2% pentru persoane fizice și companii, iar soldul creditelor și al creanțelor din leasing a ajuns la 94,2 miliarde de lei. Depozitele clienților au crescut la 142,8 miliarde de lei, dintre care 52% sunt depozite la termen.
În ansamblu, BT a continuat să extindă serviciile financiare, inclusiv prin integrarea grupului OTP, asigurând o creștere a portofoliului de clienți și o evoluție notabilă a veniturilor.