Prognoze optimiste pentru șoferi! Petrolul mai ieftin va trage în jos prețul carburanților

30 Ian. 2023, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Ian. 2023, 10:39 // Actual //  bani.md

În analiza economică săptămânală, economistul Veaceslav Ioniță susține că în anul 2023 carburanții se vor ieftini pe fundalul reducerii prețului la petrol.

„În 2023 cel mai probabil vom asista la o stabilizare a prețurilor. În contextul crizei regionale, am putea avea o ușoară creștere în februarie, dar tendința este că prețul la produsele petroliere pe plan global trebuie să scadă. Și în Republica Moldova vor scădea, deoarece factorii privind majorarea impozitelor și ai marjei comerciale s-au epuizat”, a punctat Ioniță.

Potrivit expertului, în decembrie 2022, prețul minim reglementat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a coborât până la 22 de lei și 02 bani pentru un litru de benzină la procurare. Acum, în ianuarie 2023 a ajuns la 25 de lei și 47 de bani. În 2020, când a scăzut puternic din cauza crizei mondiale, prețul trimestrial a ajuns la 15 lei și 16 bani. În iunie 2022, a atins maxima istorică, depășind 33 de lei pentru un litru. Ulterior, a fost înregistrată o scădere de preț constantă, ca în decembrie, prețul mediu lunar, să ajungă sub 23 de lei un litru de benzină. Prețul mediu lunar pentru ianuarie 2023 este de 24 de lei și 02 lei, cu 1 leu și 22 de bani mai mult față de luna trecută.

Jumătate din prețul carburanților sunt impozite

Analistul economic a menționat că în 2010, la un litru de benzină procurat de un posesor de autoturism, se plătea 5 lei și 07 bani drept impozite. În 2022 – 10 lei și 47 de bani, iar acum în ianuarie 2023 – 10 lei și 67 de bani. Dintre care, 7 lei și 20 de bani merg în bugetul de stat, iar 3 lei și 47 de bani în Fondul Rutier. „Piața produselor petroliere în ianuarie a fost marcată de creșterea marjei comerciale, rezultatul inflației din 2022; de creșterea accizelor indexate anual din cauza inflației. Chiar dacă plătim mai multe accize, Guvernul, cu acești bani, are o  putere de intervenție în reparația drumurilor mai slabă decât în 2022 sau 2021. Toate prețurile materialelor de construcție s-au scumpit cu mult mai mult decât rata accizei de care a fost influențată”, a menționat analistul economic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 11:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 11:49 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a prezentat recent detalii despre reforma poliței RCA, care va permite șoferilor să plătească mai mult sau mai puțin în funcție de comportamentul lor în trafic. Conform declarațiilor sale, principala schimbare va consta în stabilirea tarifelor poliței RCA pe baza istoricului șoferului, iar cei care respectă regulile de circulație și nu sunt implicați în accidente vor plăti prime mai mici.

„Până acum, toți șoferii plăteau aceeași sumă pentru polița RCA, indiferent de istoricul lor. Cu noua reformă, fiecare șofer va plăti în funcție de disciplină – cine nu încalcă regulile, nu provoacă accidente, va beneficia de o primă mai mică”, a explicat Alaiba. El a subliniat că, prin acest sistem, șoferii responsabili vor fi recompensați pentru comportamentul lor, iar cei care prezintă un risc mai mare vor plăti un tarif mai mare.

Ministrul a menționat și că unele costuri pot varia față de anul trecut, dar a subliniat că cetățenii vor avea libertatea de a alege prestatorul de servicii care oferă cel mai avantajos preț. De asemenea, Alaiba a adus în discuție problema despăgubirilor pentru accidente, care în prezent sunt semnificativ mai mici decât media europeană, subliniind importanța acestei reforme în îmbunătățirea protecției financiare pentru victimele accidentelor.

„Reforma va ajuta la alinierea sistemului nostru de despăgubiri la standardele europene și va sprijini șoferii care se comportă responsabil în trafic”, a adăugat ministrul Economiei.

Potrivit BNM, prețurile pentru polițele RCA nu vor mai fi identice la toți asigurătorii. Fiecare companie de asigurări va calcula primele RCA în funcție de riscurile din propriul portofoliu, respectând o metodologie unică stabilită de autoritatea de supraveghere. În această perioadă de liberalizare parțială, va exista un nivel minim al primelor, în conformitate cu referințele stabilite de autorități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală