Proiect inovațional pentru Moldova, implementat la Spitalul municipal de copii Nr.1 din Chișinău

11 Mart. 2021, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 10:22 // Actual //  MD Bani

Un dispozitiv de dezinfectare a mâinilor cu senzor alimentat de un sistem solar fotovoltaic a fost instalat în incinta IMSP Spitalul Clinic Municipal de copii nr. 1, din municipiul Chișinău, unde anual sunt tratați peste 7000 de copii.

Instalația a fost procurată în cadrul proiectului ,,Îmbunătățirea procesului de gestionare a procedurilor de dezinfectare a locurilor publice prin instalarea sistemelor autonome de dezinfectare”.

Contractul de grant a fost semnat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative. Valoarea totală a grantului constituie 115 000 lei.

Proiectul prevede ca sistemul solar autonom, amplasat  la intrarea centrală a spitalului și format din aparatul de dezinfectare a mâinilor (smart hand sanitizer) alimentat de un sistem solar fotovoltaic care este montat pivot în secțiunea interioară a cadrului principal a distribuitorului și care dispune de pungi de depozitare a lichidului de dezinfectare să devină soluția optimă pentru instituțiile publice, în acest caz pentru IMSP Spitalul Clinic Municipal de copii nr. 1. Aparatul conține, de asemenea, un recipient de pulverizare cu aerosoli pentru pulverizarea unei cețe de igienizare în mediul ambiant după ce aparatul a distribuit lichidul de igienizare pe mâini. Sistemul conține date importante care ar permite monitorizarea instalației și gestionarea ei mai eficientă de la distanță. Sistemul dispune de un distribuitor automat de dezinfectant echipat cu un senzor care se activează automat atunci când mâinile sunt plasate sub duza de dozare cu cantitatea corectă (setată) de lichid.

Datorită comunicării și sistemului de gestionare la distanță, dispozitivul colectează și transmite automat informațiile despre cantitatea de lichid din sticlă, ceea ce permite menținerea rezervorului mereu umplut.

Acest smart hand sanitizer cu o putere de circa 45 W va genera suficientă electricitate pentru a asigura pe deplin autonomia de funcționalitate 24/24 pe perioda întregului an. Sistemul va genera energie 36,48 kWh anual, sau aproximativ 81,35 MDL, reducând emisiile de C02 cu 0,026 tone pe an.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău