Protestul anunțat de fermieri l-a speriat pe Bolea! Anunță noi măsuri de suport, dar după discuția cu Recean

17 Nov. 2023, 14:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2023, 14:14 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, se angajează să găsească soluții pentru problemele agricultorilor și să evite protestul anunțat pentru 22 noiembrie. După o întâlnire de aproximativ 40 de minute cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, ministrul a luat o pauză pentru a discuta soluții cu prim-ministrul Dorin Recean.

Patru puncte-cheie au fost discutate astăzi cu agricultorii reprezentați de Forta Fermierilor, iar ministrul Bolea a anunțat că se vor finaliza analizele a 2400 de dosare în prima fază până la ora 15:30, iar transferurile de plată către agricultori vor începe cel mai probabil de luni. Aceste plăți vor beneficia în jur de 2400 de agricultori mici și micro, care au procesat o suprafață nu mai mare de 1500 de hectare.

Ministrul Agriculturii a recunoscut gravitatea problemelor cu care se confruntă agricultorii și a subliniat necesitatea unor măsuri precise și operative pentru a evita falimentarea și prăbușirea acestora. În acest scop, a fost creat un grup de lucru care implică reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanțelor și Federației Forta Fermierilor.

„Am vorbit astăzi cu agricultorii. Problemele sunt foarte mari și reale. Măsurile care trebuie întreprinse pentru a evita falimentarea sau prăbușirea agricultorilor trebuie să fie extrem de țintite, operative și să corespundă nevoilor agricultorilor care se află în astfel de situații”, a declarat ministrul Bolea.

Asociația „Forta Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe 22 noiembrie va avea loc un protest masiv, cu fermieri din mai multe raioane care vor aduce tehnică agricolă la Chișinău. Fermierii își cer scuze pentru eventualele inconveniente, subliniind că mulți producători agricoli sunt în pragul falimentului și al disperării și nu au altă opțiune decât să își facă auzită vocea prin acest protest.

 

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău