Putin i-a dat o grea lovitură lui Elon Musk: Rusia folosește o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de km

10 Feb. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2024, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Putin își continuă războiul sângeros din Ucraina, deși există sute de mii de victime de ambele părți, iar conflictul se apropie de borna celor 2 ani. Mai mult decât atât liderul de la Kremlin apelează la tehnici ascunse specifice fostului spion KGB. Astfel, Rusia îi dă o lovitură grea lui Elon Musk, utilizându-i pe ascuns rețeaua de internet Starlink în teritoriile ocupate din Ucraina, folosindu-se de o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de kilometri, în Emiratele Arabe Unite.

Rușii aduc servere și routere de la Dubai, după ce și-au făcut conturi ilegale la Starlink apelând la firme și nume fantomă, în diverse locații, precum Cipru și Emirate. Soldații ucraineni au spus că armata Rusiei a început să folosească rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a lui Elon Musk în Ucraina, în zonele ocupate de Moscova, potrivit Newsweek.

„Armata scrie că ocupanții ruși au acces la Starlink cu conturi licențiate”, a declarat Andriy Tsaplienko, un jurnalist ucrainean, pe canalul său Telegram, împărtășind o captură de ecran a două postări pe X, fost Twitter, despre care spune că sunt de la doi soldați ucraineni.

„Au început să livreze Starlink în masă, prin Dubai (care se află la 3.000 de km de Donețk), conturile sunt activate, lucrează în teritoriile ocupate”, a scris unul dintre militari, referindu-se la cele patru regiuni ale Ucrainei care au fost anexate ilegal de Rusia în toamna anului 2022 — Donețk, Lugank, Herson și Zaporojie.

Un alt utilizator de pe X, @cpt_mitchell, a spus că soldații ucraineni „își pot vedea deja Starlink-urile”, adăugând: „Sincer am crezut că o vor face mai devreme”. Rețeaua de comunicații de internet prin satelit Starlink este operată de compania aerospațială a lui Musk, SpaceX.

De asemenea, instituțiile de știri ruse raportează că sistemele de comunicații prin satelit Starlink sunt acum vândute prin mai multe magazine online rusești, furnizate printr-un intermediar din Dubai. Sistemele sunt vândute către unitățile de voluntari rusești pentru a fi utilizate în regiunile anexate ale Ucrainei, potrivit publicațiilor locale.

SpaceX, compania lui Elon Musk și-a desfășurat sateliții Starlink pentru a oferi Kievului serviciu de internet în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Musk a spus că sistemul de internet prin satelit oferă Ucrainei un „avantaj major pe câmpul de luptă”.

În iunie 2023, Starlink a obținut un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra acele servicii prin satelit pentru Ucraina. Compania lui Musk a finanțat până acum în mod privat o rețea de aproape 4.000 de sateliți care urmează să fie lansați pe orbita joasă a Pământului. Trupele Kievului îl folosesc pentru comunicațiile pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Deși rețeaua Starlink nu funcționează în Rusia, acum poate fi utilizată în cele patru regiuni anexate și în Crimeea, pe care Putin a anexat-o de la Ucraina în 2014, a informat publicația de știri rusă ComNews.

„Comercianții nu ascund faptul că kiturile Starlink sunt adresate participanților [la război] și sunt cumpărate de aceștia în cantități mari”, a raportat publicația.

O sursă de pe piața de comunicații prin satelit, familiarizată cu situația, a declarat pentru ComNews că sistemele Starlink sunt livrate în vrac în Rusia și a numit Dubai ca locație pentru achiziționarea angro a echipamentelor.

„Înainte de a fi importate în Rusia, terminalele sunt înregistrate la diverse companii străine (deseori este inclus Cipru), după care se activează un cont sub orice nume, adesea unul fictiv”, a spus sursa.

„Dacă acest zvon este adevărat, furnizarea serviciului Starlink prin intermediar în Dubai ar trebui considerată o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru ridică și întrebarea dacă Starlink este disponibil pentru rușii din front?” a întrebat Pekka Kallioniemi, cercetător postdoctoral la Universitatea Tampere din Finlanda, într-o postare pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Îți este greu să crezi că există o modalitate eficientă prin care îți poți încălzi sau, după caz, răci locuința, folosind cantități reduse de energie electrică?

Pe lângă faptul că sunt implicate economii considerabile la factura lunară de curent, cei care optează pentru acest sistem de încălzire se bucură și de o eficiență ridicată din punct de vedere energetic. În continuarea articolului vei descoperi tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură, dar și dacă reprezintă o investiție înțeleaptă pe care o vei amortiza în timp, scrie antena3.ro.

Sistemul de incalzire cu pompa de caldura are un principiu interesant de funcționare: colectează energia termică și aerul înconjurător, o comprimă, o transferă și eliberează în interiorul casei pentru a o încălzi. Există trei componente importante care fac posibil acest transfer de căldură: evaporatorul, care absoarbe căldura din aerul din jur, compresorul, care ridică temperatura căldurii colectate și condensatorul, care eliberează căldura în interiorul locuinței.

Pompa de căldură aer-apă. Cum funcționează?

Știai că și atunci când temperatura scade sub zero grade Celsius, în aerul din jur tot se află căldură? Folosind o pompă de căldură aer-apă, energia este extrasă din aer și din apă cu ajutorul compresorului, aceasta fiind distribuită ulterior în interiorul locuinței.

Pompa de căldură este compatibilă atât cu instalația de încălzire prin pardoseală, cât și cu instalația de calorifere. De asemenea, reușește să încălzească și apa menajeră. În ciuda denumirii sistemului, acesta se dovedește a fi util și în timpul sezonului cald, inversând procesul termodinamic și având ca efect răcirea locuinței.

Pompa de căldură: Beneficii pe termen lung

Principalul avantaj al pompei de căldură aer-apă constă în eficiența energetică avantajoasă, care se măsoară printr-un coeficient de performanță, abreviat COP. Acesta definește care este raportul dintre cantitatea de căldură produsă de pompă și energia consumată pentru a o produce. Spre deosebire de sistemele tradiționale folosite pentru încălzirea și răcirea locuinței, pompele se dovedesc a fi unele dintre cele mai eficiente modalități care folosesc un nivel scăzut de energie.

Un alt avantaj al sistemului de încălzire prin pompele de căldură este că poate funcționa și ca modalitate de răcire a locuinței în timpul verii, când temperaturile ating cote maxime. Cu alte cuvinte, te poți bucura de un confort termic în locuință pe toată durata anului. În plus, sistemul poate păstra o temperatură constantă și uniformă în interior. Din fericire, mulțumită sistemelor moderne care au fost concepute în prezent, temperatura poate să fie controlată și de la distanță cu ajutorul termostatelor inteligente.

Pompa de căldură: Câte tipuri sunt și care sunt mai eficiente?

La ora actuală există câteva tipuri de pompe de căldură disponibile, altele decât cele pe bază de aer-apă. Se folosesc pompe de căldură aer-aer, care utilizează o sursă regenerabilă de energie, cea extrasă din aer și doar 20% din energia electrică. Principalul avantaj constă în faptul că nu mai este necesară folosirea unei instalații de apă, cu țevi, calorifere și racorduri. Ca dezavantaje, investiția inițială este costisitoare, ca în cazul oricărei pompe, iar zgomotul poate fi ușor deranjant.

Pompele de căldură sol-apă se folosesc de temperatura subterană pentru încălzirea locuinței. Știai că la 250 de metri sub pământ se regăsește o temperatură de circa 20 de grade Celsius, iar la 400 de metri sub pământ, căldura degajată este suficient de puternică pentru a încălzi eficient locuința? Pentru un astfel de sistem de încălzire este necesar un foraj 80-120 metri, iar în interiorul găurii rezultate se introduce o sondă geotermală pentru preluarea căldurii și eliberarea sa în locuință. Singurele dezavantaje sunt reprezentate de un preț inițial destul de ridicat, dar și de instalarea dificilă.

Mai există și pompele de căldură apă-apă care au un principiu de funcționare asemănător cu cel al pompelor sol-apă. Energia care provine din pânza freatică sau apele curgătoare este extrasă și transferată în interiorul casei, fiind compatibilă cu instalația de încălzire în pardoseală și calorifere.

Pompe de căldură aer-apă: Merită investiția?

În oferta Utilul vei descoperi pompa de căldură de la Eldom Green Line, clasa energetică A, de 2000 W, cu un boiler de 150 litri, serpentină și control digital. Spre deosebire de boilerele electrice convenționale, coeficientul de performanță al pompei este de 1:3.8, rezultând o eficiență de 3.8 mai ridicată.

Supapa de termoreglare este fabricată în Japonia, sistemul de încălzire având o performanță ridicată chiar și la temperaturi de -10 grade Celsius. Mulțumită refrigerantului R134A, pompa poate să fie folosită la capacitate maximă la temperaturi cuprinse între -10 și/sau +43 grade Celsius. Dacă vrei să beneficiezi de un preț mai bun, poți opta pentru pompa de căldură Eldom Green Line cu un boiler de 120 litri, care are aceleași specificații ca produsul prezentat mai sus, diferită fiind doar capacitatea mai redusă a boilerului.

Intră pe site-ul Utilul și descoperă care sunt toate variantele de pompe de căldură disponibile pentru a-ți răci și încălzi eficient locuința în orice sezon, achitând costuri minime de consum. Deși inițial trebuie să plătești un preț ridicat, investiția îți va fi amortizată în aproximativ doi-trei ani, reprezentând una dintre cele mai eficiente metode de încălzire, așa că nu mai sta pe gânduri. Bucură-te de confort termic în locuință pe tot parcursul anului!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău