Putin i-a dat o grea lovitură lui Elon Musk: Rusia folosește o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de km

10 Feb. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Feb. 2024, 10:49 // Actual //  Lupu Eduard

Putin își continuă războiul sângeros din Ucraina, deși există sute de mii de victime de ambele părți, iar conflictul se apropie de borna celor 2 ani. Mai mult decât atât liderul de la Kremlin apelează la tehnici ascunse specifice fostului spion KGB. Astfel, Rusia îi dă o lovitură grea lui Elon Musk, utilizându-i pe ascuns rețeaua de internet Starlink în teritoriile ocupate din Ucraina, folosindu-se de o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de kilometri, în Emiratele Arabe Unite.

Rușii aduc servere și routere de la Dubai, după ce și-au făcut conturi ilegale la Starlink apelând la firme și nume fantomă, în diverse locații, precum Cipru și Emirate. Soldații ucraineni au spus că armata Rusiei a început să folosească rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a lui Elon Musk în Ucraina, în zonele ocupate de Moscova, potrivit Newsweek.

„Armata scrie că ocupanții ruși au acces la Starlink cu conturi licențiate”, a declarat Andriy Tsaplienko, un jurnalist ucrainean, pe canalul său Telegram, împărtășind o captură de ecran a două postări pe X, fost Twitter, despre care spune că sunt de la doi soldați ucraineni.

„Au început să livreze Starlink în masă, prin Dubai (care se află la 3.000 de km de Donețk), conturile sunt activate, lucrează în teritoriile ocupate”, a scris unul dintre militari, referindu-se la cele patru regiuni ale Ucrainei care au fost anexate ilegal de Rusia în toamna anului 2022 — Donețk, Lugank, Herson și Zaporojie.

Un alt utilizator de pe X, @cpt_mitchell, a spus că soldații ucraineni „își pot vedea deja Starlink-urile”, adăugând: „Sincer am crezut că o vor face mai devreme”. Rețeaua de comunicații de internet prin satelit Starlink este operată de compania aerospațială a lui Musk, SpaceX.

De asemenea, instituțiile de știri ruse raportează că sistemele de comunicații prin satelit Starlink sunt acum vândute prin mai multe magazine online rusești, furnizate printr-un intermediar din Dubai. Sistemele sunt vândute către unitățile de voluntari rusești pentru a fi utilizate în regiunile anexate ale Ucrainei, potrivit publicațiilor locale.

SpaceX, compania lui Elon Musk și-a desfășurat sateliții Starlink pentru a oferi Kievului serviciu de internet în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Musk a spus că sistemul de internet prin satelit oferă Ucrainei un „avantaj major pe câmpul de luptă”.

În iunie 2023, Starlink a obținut un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra acele servicii prin satelit pentru Ucraina. Compania lui Musk a finanțat până acum în mod privat o rețea de aproape 4.000 de sateliți care urmează să fie lansați pe orbita joasă a Pământului. Trupele Kievului îl folosesc pentru comunicațiile pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Deși rețeaua Starlink nu funcționează în Rusia, acum poate fi utilizată în cele patru regiuni anexate și în Crimeea, pe care Putin a anexat-o de la Ucraina în 2014, a informat publicația de știri rusă ComNews.

„Comercianții nu ascund faptul că kiturile Starlink sunt adresate participanților [la război] și sunt cumpărate de aceștia în cantități mari”, a raportat publicația.

O sursă de pe piața de comunicații prin satelit, familiarizată cu situația, a declarat pentru ComNews că sistemele Starlink sunt livrate în vrac în Rusia și a numit Dubai ca locație pentru achiziționarea angro a echipamentelor.

„Înainte de a fi importate în Rusia, terminalele sunt înregistrate la diverse companii străine (deseori este inclus Cipru), după care se activează un cont sub orice nume, adesea unul fictiv”, a spus sursa.

„Dacă acest zvon este adevărat, furnizarea serviciului Starlink prin intermediar în Dubai ar trebui considerată o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru ridică și întrebarea dacă Starlink este disponibil pentru rușii din front?” a întrebat Pekka Kallioniemi, cercetător postdoctoral la Universitatea Tampere din Finlanda, într-o postare pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău