Putin obsedat că instrumentul SUA domina tranzacțiile din Rusia: Mutare strategică spre o țară prietenă

05 Apr. 2023, 07:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 07:05 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 400 de zile a schimbat piețele financiare și energetice din întreaga lume, generând noi alianțe.

Președintele rus, care a fost obsedat de faptul că dolarul american, un instrument al Statelor Unite, domina tranzacțiile de la Bursa din Moscova, a hotărât să-l înlocuiască cu yuanul chinez, o monedă dintr-o țară prietenă.

Astfel, yuanul Chinei a depășit dolarul american în lunile februarie și martie 2023, fiind cea mai tranzacționată monedă de la Bursa din Moscova, asta după ce în urmă cu un an, bancnota verde era dominantă, potrivit unei analize din Bloomberg.

Cooperarea Rusiei cu China a fost aprofundată pe măsură ce sancțiunile Occidentului au intrat în vigoare. Iar de atunci, Kremlinul a îndemnat la conversia din monede „toxice” în monede „prietenoase”.

Yuanul Chinei a înlocuit dolarul american ca moneda cea mai tranzacționată din Rusia, la un an după ce invazia Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Yuanul a depășit pentru prima dată dolarul în volum lunar de tranzacționare în februarie 2023, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice ale tranzacțiilor de la Bursa din Moscova. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil.

Datele sunt relevante în acest sens. În martie 2022, tranzacțiile de la Bursa de la Moscova, indicau un flux al monedei americane în valoare de 2,2 trilioane de dolari, în timp ce yuanul avea un volum de doar 0,19 trilioane de dolari.

Acum, în martie 2023, trendul s-a schimbat, yuanul a devenit dominant cu 2,003 trilioane de dolari, iar bancnota americană a coborât în tranzacții la 1,69 trilioane de dolari.

Schimbarea vine după ce sancțiunile suplimentare au afectat anul acesta puținele bănci din Rusia care și-au păstrat capacitatea de a efectua transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor considerate „neprietenoase” de către Kremlin.

Raiffeisen Bank International AG din Austria (cea mai importantă bancă occidentală din Rusia), a cărei sucursală de la Moscova rămâne una dintre principalele canale pentru plăți internaționale din țară, s-a numărat printre creditorii care au fost supuși unei presiuni ridicate din partea autorităților europene și americane.

Rusia și-a adâncit legăturile cu China de când invazia din februarie 2022 a determinat ruperea relațiilor cu Occidentul. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a făcut la Moscova prima sa vizită în străinătate după realegerea sa și a promis Kremlinului o cooperare extinsă în domeniile comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, megaproiectelor, energiei și hi-tech.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău