Putin obsedat că instrumentul SUA domina tranzacțiile din Rusia: Mutare strategică spre o țară prietenă

05 Apr. 2023, 07:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2023, 07:05 // Actual //  bani.md

Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 400 de zile a schimbat piețele financiare și energetice din întreaga lume, generând noi alianțe.

Președintele rus, care a fost obsedat de faptul că dolarul american, un instrument al Statelor Unite, domina tranzacțiile de la Bursa din Moscova, a hotărât să-l înlocuiască cu yuanul chinez, o monedă dintr-o țară prietenă.

Astfel, yuanul Chinei a depășit dolarul american în lunile februarie și martie 2023, fiind cea mai tranzacționată monedă de la Bursa din Moscova, asta după ce în urmă cu un an, bancnota verde era dominantă, potrivit unei analize din Bloomberg.

Cooperarea Rusiei cu China a fost aprofundată pe măsură ce sancțiunile Occidentului au intrat în vigoare. Iar de atunci, Kremlinul a îndemnat la conversia din monede „toxice” în monede „prietenoase”.

Yuanul Chinei a înlocuit dolarul american ca moneda cea mai tranzacționată din Rusia, la un an după ce invazia Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

Yuanul a depășit pentru prima dată dolarul în volum lunar de tranzacționare în februarie 2023, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice ale tranzacțiilor de la Bursa din Moscova. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil.

Datele sunt relevante în acest sens. În martie 2022, tranzacțiile de la Bursa de la Moscova, indicau un flux al monedei americane în valoare de 2,2 trilioane de dolari, în timp ce yuanul avea un volum de doar 0,19 trilioane de dolari.

Acum, în martie 2023, trendul s-a schimbat, yuanul a devenit dominant cu 2,003 trilioane de dolari, iar bancnota americană a coborât în tranzacții la 1,69 trilioane de dolari.

Schimbarea vine după ce sancțiunile suplimentare au afectat anul acesta puținele bănci din Rusia care și-au păstrat capacitatea de a efectua transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor considerate „neprietenoase” de către Kremlin.

Raiffeisen Bank International AG din Austria (cea mai importantă bancă occidentală din Rusia), a cărei sucursală de la Moscova rămâne una dintre principalele canale pentru plăți internaționale din țară, s-a numărat printre creditorii care au fost supuși unei presiuni ridicate din partea autorităților europene și americane.

Rusia și-a adâncit legăturile cu China de când invazia din februarie 2022 a determinat ruperea relațiilor cu Occidentul. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a făcut la Moscova prima sa vizită în străinătate după realegerea sa și a promis Kremlinului o cooperare extinsă în domeniile comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, megaproiectelor, energiei și hi-tech.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO