Războiul din Ucraina declanșat de Vladimir Putin în urmă cu mai bine de 400 de zile a schimbat piețele financiare și energetice din întreaga lume, generând noi alianțe.
Președintele rus, care a fost obsedat de faptul că dolarul american, un instrument al Statelor Unite, domina tranzacțiile de la Bursa din Moscova, a hotărât să-l înlocuiască cu yuanul chinez, o monedă dintr-o țară prietenă.
Astfel, yuanul Chinei a depășit dolarul american în lunile februarie și martie 2023, fiind cea mai tranzacționată monedă de la Bursa din Moscova, asta după ce în urmă cu un an, bancnota verde era dominantă, potrivit unei analize din Bloomberg.
Cooperarea Rusiei cu China a fost aprofundată pe măsură ce sancțiunile Occidentului au intrat în vigoare. Iar de atunci, Kremlinul a îndemnat la conversia din monede „toxice” în monede „prietenoase”.
Yuanul Chinei a înlocuit dolarul american ca moneda cea mai tranzacționată din Rusia, la un an după ce invazia Ucrainei a dus la o serie de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.
Yuanul a depășit pentru prima dată dolarul în volum lunar de tranzacționare în februarie 2023, iar diferența a devenit mai pronunțată în martie, potrivit datelor compilate de Bloomberg pe baza rapoartelor zilnice ale tranzacțiilor de la Bursa din Moscova. Înainte de invazie, volumul de tranzacționare al yuanului pe piața rusă era neglijabil.
Datele sunt relevante în acest sens. În martie 2022, tranzacțiile de la Bursa de la Moscova, indicau un flux al monedei americane în valoare de 2,2 trilioane de dolari, în timp ce yuanul avea un volum de doar 0,19 trilioane de dolari.
Acum, în martie 2023, trendul s-a schimbat, yuanul a devenit dominant cu 2,003 trilioane de dolari, iar bancnota americană a coborât în tranzacții la 1,69 trilioane de dolari.
Schimbarea vine după ce sancțiunile suplimentare au afectat anul acesta puținele bănci din Rusia care și-au păstrat capacitatea de a efectua transferuri transfrontaliere în dolari și alte valute ale țărilor considerate „neprietenoase” de către Kremlin.
Raiffeisen Bank International AG din Austria (cea mai importantă bancă occidentală din Rusia), a cărei sucursală de la Moscova rămâne una dintre principalele canale pentru plăți internaționale din țară, s-a numărat printre creditorii care au fost supuși unei presiuni ridicate din partea autorităților europene și americane.
Rusia și-a adâncit legăturile cu China de când invazia din februarie 2022 a determinat ruperea relațiilor cu Occidentul. În martie 2023, președintele chinez Xi Jinping a făcut la Moscova prima sa vizită în străinătate după realegerea sa și a promis Kremlinului o cooperare extinsă în domeniile comerțului, investițiilor, lanțurilor de aprovizionare, megaproiectelor, energiei și hi-tech.