Putin pariază pe o armă veche în Ucraina: Mai puternică decât rachetele furnizate de Statele Unite

23 Iul. 2022, 07:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iul. 2022, 07:03 // Actual //  bani.md

La aproape 5 luni de când Vladimir Putin a ordonat invazia din 24 februarie 2022, care a devastat anumite părți din Ucraina, Rusia speră că hotărârea occidentală va fi slăbită de alarma creșterii prețurilor la energie și alimente la nivel mondial. Însă acum, liderul de la Kremlin pariază pe o armă veche mai puternică decât oricare dintre rachetele furnizate de Statele Unite și aliații săi europeni ai Ucrainei: timpul.

Oficialii ruși televiziunea de stat de la Moscova se bucură deschis de căderea prim-miniștrilor britanic, Boris Johnson și italian, Mario Draghi, prezentându-le demisiile ca pe niște urmări ale sancțiunilor de ”auto-vătămare” impuse de Occident Rusiei, potrivit FX Empire.

Ei se întreabă în continuare, cine din Occident va fi următorul lider care va cădea?
Putin, care împlinește 70 de ani în octombrie, a spus Occidentului luna asta că războiul abia începe în Ucraina și că dacă îndrăznește Statele Unite pot să încerce să învingă Moscova.

”Pariul lui Putin este că poate reuși într-un război de uzură”, a spus săptămâna asta directorul CIA, William Burns, fost ambasador al SUA la Moscova, la Forumul Aspen Security.

Fostul spion KGB pariază că poate ”ștrangula economia Ucrainei și uza populația Europei și conducătorii ei și poate uza și Statele Unite pentru că, în viziunea lui Putin, americanii suferă întotdeauna de tulburare cu deficit de atenție și, știți, vor fi distrași de altceva”, a spus Burns.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că ambițiile Moscovei în Ucraina au depășit acum cu mult regiunea estică din Donbas. Iar Consiliul de securitate națională din SUA a anunțat că are informații că Rusia se pregătește să anexeze întregul Donbas, precum și zone de-a lungul coastei de sud a Ucrainei, inclusiv Herson și Zaporozhzia.

”Mesajul retoric pe care Lavrov pare să-l transmită către Occident este: cu cât războiul durează mai mult, cu atât pretindem mai mult”, a spus Vladislav Zubok, profesor de istorie la Universitatea de economie din Londra.

În condițiile în care Rusia își exportă în continuare bogăția din resursele naturale și cu sprijinul crucial din partea Chinei, Putin pariază că Rusia poate strânge încet Ucraina, în timp ce Moscova poate îndura mai multă durere decât un Occident, pe care îl consideră decadent.

Însă numai timpul va spune dacă cel mai periculos pariu al guvernării de 22 de ani al lui Putin va da roade.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ