Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. De ce crede fostul președinte Traian Băsescu că acest plan ar fi un eșec

06 Mart. 2024, 07:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2024, 07:59 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin ar putea ocupa Transnistria într-o singură noapte, este de părere fostul președinte Traian Băsescu, dar nu o poate menţine, întrucât Ucraina nu va permite acest lucru.

Băsescu afirmă că ucrainenii sunt eroi, care împiedică Rusia să ajungă la gurile Dunării, dar apreciază că Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră.

”Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transmistria şi a ocupat-o. Lăţimea maximă în Transnistria este 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ţine Transnistria nici măcar 3 zile, pentru că Ucraina nu va tolera prezenţă militară masivă în Transnistria şi, aşa cum a păţit cu Insula Şerpilor, ar păţi cu Transnistria”, a declarat Traian Băsescu, marţi seară, la Digi 24.

Fostul preşedinte consideră că ”Rusia nu poate menţine o ocupare a Transnistriei”.
”Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo. Accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră, prin aer. N-ai cum, n-are cum. N-a cucerit Odessa, nu poate avea Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menţine”, a adăugat Băsescu.

El s-a referit şi la situaţia din Marea Neagră: ”Am văzut un optimist care spune «Rusia a pierdut controlul Mării Negre». E unul care habar n-are (…) Rusia are submarine Marea Neagră. Nu vă luaţi după forţa pe care o vedeţi pe la suprafaţa apei. Are submarine. Nimeni nu ştie câte, nimeni nu ştie ce capabilităţi militare au deci Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră, până când NATO, în mod deosebit, împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria vor avea suficientă forţă în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport”.

Fostul preşedinte afirmă că ”noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră, pentru că nu sunt libere căile navigabile”.
”Asta înseamnă că Rusia domină, nu lasă libera navigaţie (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua Transnisia şi dacă vrea, poate lua şi Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt nişte eroi (…) Să mulţumim Ucrainei că îi ţine departe de Odessa şi implicit departe de gurile Dunării”, a mai declarat Traian Băsescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Sept. 2024, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2024, 15:34 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile americane intenționează să înăsprească în curând restricțiile asupra petrolului rusesc, vizând „flota umbră” utilizată pentru transportul acestuia și reducerea volumelor de export pe piața mondială, a declarat Dalip Singh, adjunctul consilierului președintelui SUA pentru securitate națională.

Potrivit acestuia, aceste măsuri vor contribui la privarea de finanțare a mașinăriei militare rusești. „Pe termen scurt, între șase luni și trei ani, dacă ne propunem să reducem veniturile Rusiei din vânzarea de petrol, acest lucru va fi realizat prin intermediul sancțiunilor și altor instrumente care vor viza hidrocarburile lor”, a declarat Singh în cadrul unei conferințe organizate de Carnegie Endowment for International Peace.

De asemenea, oficialul a subliniat că există și alte direcții care trebuie abordate pentru a diminua capacitățile militare ale Rusiei. „Neutralizarea mașinăriei militare rusești depinde de schimbarea intereselor țărilor terțe care produc componente ce ajung, în final, pe câmpul de luptă în favoarea Rusiei, sau de livrările de tranzit ale acestor mărfuri”, a adăugat Singh.

Printre țările care ajută Rusia să obțină componente pentru echipamente militare, Singh a menționat China, India, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Totodată, el a subliniat că China este „cel mai mare încălcător” al regimului de sancțiuni impus de SUA.

Țările G7 au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc la 60 de dolari pe baril și un plafon de 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere. Restricțiile impun ca firmele din țările G7 să nu poată oferi servicii de transport pentru produsele vândute la un preț mai mare decât acest plafon.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău