Putin recunoaște situația ”extrem de complicată” a serviciilor de securitate în regiunile din Ucraina anexate de Rusia

21 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  bani.md

După nouă luni de război în Ucraina, președintele Vladimir Putin a recunoscut că situația din cele patru teritorii ocupate în estul și sudul Ucrainei este ”extrem de complicată”, o fereastră rară către provocările cu care se confruntă Moscova în zonele pe care a încercat să le anexeze ilegal.

Într-o declarație înregistrată pentru a marca o sărbătoare pentru lucrătorii din domeniul securității din Rusia, publicată marți de Kremlin și citată de CNN, Putin a remarcat ”sarcinile dificile” cu care se confruntă serviciile de securitate din Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia și Kherson. Rusia a revendicat controlul asupra acestor regiuni după referendumuri false în septembrie, criticate pe scară largă de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind o încălcare a dreptului internațional.

Rusia s-a confruntat de la bun început cu piedici în aceste zone – forțele Moscovei nu dețineau controlul deplin asupra teritoriilor atunci când acestea au fost validate ca parte a Federației Ruse. La doar câteva săptămâni după ce a anexat ilegal Kherson, Ucraina și-a revendicat capitala regională cu același nume, eliberând aproximativ 10.000 de kilometri pătrați de teren și mutându-și artileria furnizată de Occident în raza de acțiune a Crimeei.

Subliniind importanța protejării populației din teritoriile ocupate de Rusia, Putin a cerut serviciilor de securitate ”să faceți tot ce vă stă în putere pentru a le asigura siguranța și respectarea drepturilor și libertăților”. De asemenea, el a promis că forța va fi dotată cu ”echipamente și arme moderne, precum și cu personal experimentat”.

În discursul video, Putin a cerut serviciilor de securitate rusești să dea dovadă de ”cea mai mare disponibilitate” și ”concentrare” pentru a intensifica supravegherea ”trădătorilor, spionilor și diversioniștilor”, reflectând anxietatea acestui moment pentru Kremlin nu doar în Ucraina, ci și acasă.

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Mașina de propagandă de stat din Rusia, care funcționează la o capacitate fără precedent de la vremurile sovietice, devine tot mai costisitoare pentru contribuabilii ruși.

Conform proiectului de buget pentru 2025, guvernul a planificat să majoreze finanțarea canalelor de televiziune de stat, a mass-mediei și a proiectelor de propagandă pe internet la un nou record istoric – 137,2 miliarde de ruble (aproximativ 1,33 miliarde de euro). Această cifră reiese din nota explicativă atașată proiectului de lege privind bugetul, publicată în baza Dumei de Stat.

Comparativ cu anul curent, cheltuielile pentru secțiunea „mass-media” vor crește cu 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 154 milioane de euro), adică cu 13%, depășind bugetele anuale ale unor regiuni medii din Rusia, precum regiunea Kaliningrad (135 miliarde de ruble), Perm (110 miliarde de ruble) și Tambov (75 miliarde de ruble).

În medie, propaganda de stat va costa bugetul 11,4 miliarde de ruble pe lună (aproximativ 111 milioane de euro) sau 2,6 miliarde de ruble pe săptămână (aproximativ 25 milioane de euro). Principalii beneficiari ai acestor fonduri vor rămâne canalele de televiziune de stat.

„Primul canal” va primi o subvenție de 6 miliarde de ruble (aproximativ 58 milioane de euro) pentru „umplerea grilei de programe”. Alte 18,6 miliarde de ruble (aproximativ 181 milioane de euro) sunt alocate în buget pentru „Primul canal”, NTV, VGTRK, Televiziunea Publică a Rusiei și canalul „Carusel” pentru difuzarea în localitățile mici (cu populații sub 100.000 de locuitori). Aceste cheltuieli vor crește cu 1 miliard de ruble (aproximativ 9,7 milioane de euro) comparativ cu anul curent.

Guvernul va majora finanțarea agenției MIA „Rusia Azi” cu 17%, până la 10,9 miliarde de ruble (aproximativ 106 milioane de euro). Cheltuielile pentru agenția TASS vor crește cu 26%, până la 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 46 milioane de euro).

În plus, agențiile „Regnum” și „Komsomolskaia Pravda”, care nu au primit finanțare de stat în acest an, vor fi incluse în buget: prima va primi o subvenție de 152 milioane de ruble (aproximativ 1,48 milioane de euro), iar a doua 438,7 milioane de ruble (aproximativ 4,27 milioane de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău