Malul stâng nu poate supraviețui fără banii achitați pentru energie electrică produsă de MGRES, iar malul drept, desigur, are nevoie de o sursă energetică ieftină. Dacă vorbim în termeni de șah, e un pat, un egal-egal cu ambele părți, a declarat Victor Bînzari, directorul Energocom.
„Energocom a avut un contract de achiziție a curentului cu centrala da la Cuciurgan care a expirat la sfârșitul lunii septembrie. S-a discutat și se mai discută semnarea unui contract pe un termen mai lung de până la sfârșitul anului 2024. În primul rând este vorba de previzibilitate pentru noi, însă deocamdată nu este o decizie. Se așteaptă niște confirmări, pentru că centrala de la Cuciurgan nu are certitudinea că va primi gaz și din acest motiv s-a mai luat o luna pentru a primi confirmările necesare (Gazprom n.a). În octombrie se așteaptă acel document care le va garanta livrarea de gaze”, a explicat Bînzari într-un podcast de la Europa Liberă.
Bînzari susține că Energocom nu cumpără curent doar dintr-o singură sură. „Cumpărăm sau de la OPCOM din România sau din Ucraina care au livra cantități necesare. (…) Însă în perioada rece a anului, în sezonul de încălzire, crește producția de energie livrată de CET-uri, care împreună cu eolienele și fotovoltaicele ajunge la 40% din necesar”.
Contractul prevede ca MGRES, centrala electrică situată în regiunea Transnistria prevede furnizarea a aproximativ 85% necesarul de energie electrică pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului. Restul energiei necesare este asigurat din surse regenerabile, centralele de cogenerare și prin contracte cu producători din România, Ucraina și de pe bursa OPCOM din România.
Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov susținea că decizia de prelungire a contractului pentru o luna martie are ca scop pregătirea pentru negocieri pe termen lung și menținerea continuității furnizării de energie electrică în regiunea de est a țării.
În prezent, Chișinăul cumpără energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 66 de dolari per MW/h.