Putin și-a alimentat masiv mașinăria de război: Rusia a primit 83 de miliarde de dolari de la o țară prietenă

25 Oct. 2022, 04:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Oct. 2022, 04:49 // Actual //  bani.md

Deși războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina a ajuns la 8 luni, armata sa continuă bombardamentele ucigașe în țara vecină.

Rusia, cu toate că este lovită de sancțiunile occidentale, ea continua să alimenteze cu bani grei forțele militare, iar o mare parte din aceste fonduri provin din exporturile către China, care au ajuns la uriașa sumă de 83,84 miliarde de dolari, în primele 9 luni din acest an.

Cele mai multe exporturi ale Chinei către Rusia au inclus smartphone-uri, grupuri electrogene, excavatoare și containere. Totalul exporturilor Beijingului spre Moscova au atiuns valoarea de 52,24 de miliarde de dolari, în primele 9 luni ale anului 2022, înregistrând o creștere de 10,3%.

Importurile Chinei din Rusia în septembrie au crescut cu 55,2%, comparativ cu o creștere de 59,3% în august, parțial cauzate de o creștere anuală de 22% a importurilor de petrol, arată datele vamale.

Schimburile comerciale dintre Rusia și China, în primele 3 trimestre din 2022 au crescut cu 32,5%, la valoarea de 136,08 miliarde de dolari, potrivit Euronews.

Datele vamale publicate luni, 24 octombrie 2022, arată că exporturile Chinei către Rusia au crescut în septembrie cu 21,2% față de anul precedent, încetinind de la o creștere de 26,5% în luna august.

Livrările de petrol din Rusia în septembrie au totalizat 7,46 milioane de tone, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi (bpd), comparativ cu 1,96 milioane de barili pe zi în august.
Exporturile Rusiei către China, în primele 9 luni din 2022, au crescut cu 51,6%, atingând valoarea de 83,84 de miliarde de dolari. Petrolul, gazele naturale și cărbunele reprezintă aproximativ 70% din totalul mărfurilor importate de China din Rusia.

Alte exporturi cheie ale Rusiei către China au fost cuprul, minereul de cupru, cheresteaua, combustibili și fructe de mare.

Pe măsură ce națiunile occidentale au evitat Rusia, cooperarea cu Beijingul a devenit din ce în ce mai importantă pentru Moscova. Astfel, au existat fonduri masive de peste 83 de miliarde de dolari, provenite din China, care să alimenteze mașinăria de război a lui Vladimir Putin.

Realitatea Live

19 Iun. 2025, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Iun. 2025, 17:02 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană explorează o nouă schemă pentru a obține mai multe fonduri destinate Ucrainei, folosind cele circa 200 de miliarde de euro din rezervele valutare ale Rusiei, înghețate în conturile Euroclear. Potrivit unor surse citate de Politico, Comisia Europeană analizează posibilitatea transferării acestor active într-un fond special (SPV) controlat de UE, care să le reinvestească în instrumente financiare cu randamente mai ridicate.

Scopul este creșterea câștigurilor generate de aceste rezerve, care ar urma să fie direcționate către Kiev. În prezent, o mare parte din bani sunt reinvestiți prin Banca Centrală a Belgiei, care oferă una dintre cele mai scăzute dobânzi fără risc din UE. Noul fond ar permite plasamente mai agresive, inclusiv în obligațiuni pe termen lung ale unor state ca Germania, Italia sau chiar SUA, cu randamente de până la 5% anual.

Deși confiscarea directă a acestor rezerve rămâne un subiect sensibil – mai multe țări și Banca Centrală Europeană se opun, invocând riscuri juridice și impact negativ asupra încrederii în euro – noua strategie ocolește problema juridică, maximizând totodată profiturile obținute din înghețarea activelor.

În paralel, miniștrii de finanțe ai celor 27 de state membre urmează să discute joi, la un dineu informal în Luxemburg, noul plan propus. Într-o scrisoare de invitație obținută de Politico, Polonia – care deține în prezent președinția rotativă a UE – subliniază necesitatea urgentă de a identifica opțiuni clare privind utilizarea rezervelor înghețate și menținerea regimului de sancțiuni, în special în contextul posibilului veto din partea Ungariei.

UE a promis anul trecut că va contribui cu 18 miliarde de euro la un pachet G7 de 50 miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat cu veniturile viitoare din aceste rezerve. Suma va fi achitată integral până la sfârșitul anului curent. Noua schemă ar asigura surse de finanțare și pentru anul 2026, când necesitățile bugetare ale Kievului vor rămâne semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO