Putin susține că a testat „Cernobîlul zburător”. Racheta e alimentată de un reactor nuclear care se activează în aer

07 Oct. 2023, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Oct. 2023, 08:49 // Actual //  bani.md

Rusia a organizat un „ultim test de succes” al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, a susținut președintele rus Vladimir Putin. Dar declarațiile sale au venit după ce purtătorul său de cuvânt a negat o relatare a New York Times conform căreia testarea armei, cunoscută sub numele de Burevestnik, este iminentă. În plus, Ministerul Apărării nu a spus absolut nimic despre testarea rachetei numită și „Cernobîl zburător“, relatează BBC.
Arma experimentală, anunțată pentru prima dată în 2018, ar avea o rază de acțiune potențial nelimitată, este alimentată de un reactor nuclear și este capabil să transporte un focos nuclear.

Dar puțin se știe oficial despre capacitățile sale și există rapoarte că testele anterioare au eșuat.

Imaginile din satelit difuzate luna trecută au indicat că Rusia a construit recent noi instalații într-o locație îndepărtată din Arctica, unde au fost efectuate anterior teste nucleare. Imaginile au arătat lucrări de construcție în Novaia Zemlia, un arhipelag insular din nordul Mării Barents.

„Acum am terminat practic lucrul la tipurile moderne de armament strategic despre care am vorbit și pe care le-am anunțat în urmă cu câțiva ani”, a spus Putin într-o întâlnire în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a fost transmisă în direct de televiziunea de stat.
„Un ultim test de succes a avut loc pentru Burevestnik – o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază globală de acțiune”.

Racheta, numită Skyfall de către NATO, ar fi alimentată de un reactor nuclear, care ar trebui să se activeze după ce rachetele de propulsie cu combustibil solid au lansat-o în aer.

Putin a mai spus audienței sale că lucrările la o rachetă balistică intercontinentală, numită Sarmat, sunt aproape finalizate.

În ciuda fluturării armelor nucleare, liderul de la Kremlin, a spus că Rusia nu intenționează să-și schimbe doctrina nucleară – politica potrivit căreia sunt stabilite circumstanțele în care forțele sale ar putea folosi arme nucleare.

Dar el a indicat că, teoretic, Rusia și-ar putea retrage ratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare din 1996. El a susținut că, deoarece SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat niciodată, este posibil ca Rusia să acționeze în același mod.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău