Putin vrea să declare victorie împotriva Ucrainei la toamnă. Asalt fatal asupra Kievului: „Îi vom doborî până la urmă”

28 Mai 2022, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2022, 10:25 // Actual //  bani.md

Două surse apropiate Kremlinului și o altă sursă din cadrul administrației Vladimir Putin au declarat că liderii Rusiei au praguri „minime” și „maxime” în Ucraina pentru a declara o „operațiune militară specială” de succes și finalizată.

Minimul necesar pentru declararea victoriei este capturarea completă a regiunii Donbas, pe care trupele ruse aproape că au realizat-o deja. Potrivit unor estimări recente, guvernul ucrainean controlează în continuare doar cinci procente din regiunea Luhansk și mai puțin de jumătate din regiunea Donețk.

Când vrea Putin să declare victorie împotriva Ucrainei

Obiectivul maxim al Kremlinului rămâne cucerirea Kievului. Asaltul inițial al Moscovei asupra capitalei ucrainene nu a avut rezultatul dorit în martie, după care trupele ruse s-au retras, lăsând în urmă dovezi ale numeroaselor și șocantelor crime de război. Încă de la începutul războiului, experții militari au evaluat încercarea Rusiei de a cuceri orașul ca fiind evazivă, având în vedere forța militară insuficientă desfășurată împotriva Kievului. Dar sursele de la Kremlin spun că liderii de vârf ai Rusiei nu au abandonat acest obiectiv.

„Îi vom doborî pe ucraineni până la urmă. Totul se va termina probabil până la toamnă”, a declarat o sursă pentru ziarul rusesc Meduza.

Alții au declarat pentru Meduza că această încredere s-a răspândit nu doar la Kremlin, ci și în conducerea Rusiei Unite, partidul politic aflat la conducerea țării. Secretarul Consiliului General, Andrei Turchak, vizitează în mod regulat Donbasul și chiar a ridicat steagul rusesc deasupra clădirii administrative dintr-un orășel din regiunea ucraineană Zaporojie, după ce trupele rusești au capturat-o.

Țarul politicii interne a Kremlinului și noul om de bază în Donețk și Luhansk, Serghei Kirilenko, a vizitat, de asemenea, Donbasul. Surse au declarat că acesta pregătește în continuare referendumuri care vor oferi Rusiei motive tehnice pentru a anexa teritoriile ocupate. Kirilenko descrie în mod public invazia Rusiei în Ucraina ca pe o „luptă cu nazismul și fascismul”.

Strategia Kremlinului pentru a doua ofensivă asupra Kievului

Sursele nu au putut spune cum evaluează liderii militari din cadrul Departamentului Apărării perspectivele unui nou atac asupra Kievului. Cu toate acestea, așa cum s-a raportat anterior, liderii militari ruși s-au resemnat, se pare, cu faptul că capitala Ucrainei nu poate fi „capturată cu puțină vărsare de sânge”, ceea ce înseamnă că orice a doua ofensivă ar presupune o nevoie de mai multe trupe.

Se pare că Kremlinul consideră că are spațiu de manevră în acest caz. De exemplu, Rusia ar putea începe să trimită în masă soldați recrutați în luptă. În timp ce rapoartele despre recruți ruși care luptă și mor au persistat de la începutul războiului din februarie, rămâne un eveniment destul de rar, spun analiștii militari.

„Până în prezent, luptă în principal soldați prin contract. Sunt suficienți pentru o înaintare relativ lentă prin Ucraina. Dar poți folosi recruți dacă ai nevoie să te miști mai repede. Este o armată, până la urmă”, a declarat o sursă cu legături apropiate de Kremlin.

Aceeași sursă a avertizat, totuși, că administrația Vladimir Putin nu va anunța o mobilizare generală. Oficialii de la Kremlin se tem că o astfel de escaladare publică ar putea submina sprijinul pentru autorități și ar putea afecta popularitatea președintelui rus.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău