Rachetele lui Putin au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei 

19 Nov. 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2022, 19:31 // Actual //  Lupu Eduard

Raiduri ruseşti cu rachete şi drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Shmyhal, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile scad sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă de iarna aceasta.

Un oficial din Kiev a avertizat că oraşul ar putea avea toată reţeaua electrică închisă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică. Iar în discursul său video de vineri seară, Zelenski a declarat că „situaţia dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni şi în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puţine opriri de urgenţă” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică s-au grăbit să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile şi critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denis Shmyhal într-o conferinţă de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul şefului administraţiei din Kiev, a declarat că oraşul „se pregăteşte pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă” a sistemului.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care reţeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraş.

Operatorul reţelei naţionale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Ţara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică şi de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate şi căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situaţia se înrăutăţeşte”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puţin fiabil şi stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalaţii energetice şi clădiri civile, la mai puţin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eşecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimţit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voinţă” a Kievului de a purta discuţii de pace.

Cei care suferă pene de curent se află în principal în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia şi Ternopil.

Guvernul a îndemnat populaţia să economisească energie prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, maşinile de spălat, ceainicele electrice şi fiarele de călcat.

În oraşul Herson, recent eliberat, şeful adjunct al biroului lui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraş „până la sfârşitul acestei săptămâni”.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău