Raportul care taie din avântul Moldovei și Ucrainei de aderare: UE nu este încă pregătită să primească noi membri

20 Sept. 2023, 07:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Sept. 2023, 07:27 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană va trebui să realizeze reforme profunde până în 2030 dacă vrea să evite paralizia înainte de extinderea sa pentru a include alte țări, precum Ucraina, potrivit unui raport al experților franco-germani comandat de Paris și Berlin și dat publicității marți.

„Extinderea va face UE mai puternică și mai stabilă”, a insistat ministrul german pentru afaceri europene, Anna Luhrmann, potrivit AFP.
În acest raport, prezentat la Bruxelles celor 27 de state membre, 12 experți sugerează simplificarea funcționării unei Europe cu 30 de membri sau chiar mai mulți.
„Din motive geopolitice, extinderea UE se află în fruntea listei de priorități, dar UE nu este încă pregătită să primească noi membri, nici din punct de vedere instituțional, nici din punct de vedere politic”, subliniază aceștia.
Luhrmann a subliniat primirea „foarte pozitivă” a acestui raport în timpul discuțiilor din cadrul celor 27.
Regula unanimității și Europa cu mai multe viteze
Cu toate acestea, ministrul spaniol pentru afaceri europene, Pascual Ignacio Navarro Rios, care a prezidat reuniunea, a avertizat că „pozițiile statelor membre sunt încă foarte îndepărtate”.
În special, experții sugerează renunțarea la regula unanimității. Aceasta necesită uneori compromisuri laborioase pentru anumite decizii, atunci când nu paralizează pur și simplu discuțiile între cei 27.
Unanimitatea ar rămâne regula în politica externă și de securitate, dar ar fi înlocuită de votul cu majoritate calificată în alte domenii, inclusiv în problema sensibilă a impozitării. Prudenți pe acest subiect cu risc ridicat, acești experți sugerează totuși posibilitatea unei derogări.
Pentru eficiență, ei sugerează, de asemenea, o „diferențiere” în cadrul blocului, în care unii membri ar fi liberi să avanseze fără să-i aștepte pe ceilalți. O idee veche căreia i se opun mai multe țări europene, care se tem de o Europă cu mai multe viteze în care ar fi lăsate pe dinafară.
Nucleu dur / Reducerea numărului de europarlamentari
Potrivit raportului, această Europă ar cuprinde un prim cerc de țări pregătite pentru o integrare ambițioasă a politicilor lor, un fel de nucleu dur, urmat de UE așa cum există în prezent, apoi un grup de țări care se mulțumesc cu piața unică, cum sunt Elveția sau Norvegia în prezent, și, în cele din urmă, Comunitatea Politică Europeană (CPE) pentru a asigura dialogul între toate țările de pe continent.
Raportul recomandă, de asemenea, reducerea numărului de membri ai Comisiei Europene de la 27 în prezent, pentru ca fiecare țară să aibă propriul comisar, și limitarea numărului de eurodeputați la un maxim de 751.
Uniunea Europeană trebuie să decidă până la sfârșitul anului dacă va intra sau nu în negocieri de aderare cu mai multe țări, printre care Ucraina și Moldova.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat săptămâna trecută că UE nu ar trebui „să aștepte să modifice tratatele înainte de a trece la extindere”, făcând apel la „o adaptare mai rapidă a Uniunii”, a instituțiilor și a bugetului său.
Ministrul francez al afacerilor europene, Laurence Boone, a insistat asupra faptului că raportul nu este în niciun caz „o propunere” din partea Parisului și Berlinului, ci o contribuție a experților care „prezintă opțiuni” pentru a alimenta discuția, potrivit AFP.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău