Război total în ringul Apă Canal! Ceban versus Gavrilița. Întreprinderea rămâne fără curent

02 Feb. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

În acest moment, Apă-Canal este deconectat de la energia electrică. În cel mult, 6-7 ore, sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit, a declarat primarul Capitalei, într-o conferință de presă, Ion Ceban.

Edilul Capitalei a făcut apel către locuitorii din Chișinău să facă rezerve cu apă chiar acum pentru a evita incomoditățile deconectării apei.

Ceban a acuzat-o pe premierul Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu că a dat comandă distribuitorului Premier Energy să deconecteze Apă Canal de la Lumină.

Întreprinderea municipală Apă Canal, la ziua de azi, are datorii pentru curentul electric de 69,2 milioane de lei.

Șefa companiei, Irina Gutnic a precizat că întreprinderea a achitat deja 800 de mii de lei.

„Plata lunară pentru consumul curentului electric este de 28,5 milioane de lei or, tariful actual acoperă doar 17 milioane din factură”, a precizat Gutnic.

Apă Canal a angajat o companie care în două săptămâni va analiza impactul costului energiei electrice în tariful la apă și va spune care este tariful real pe care trebuie să-l achite consumatorii.

În data de 11 ianuarie ANRE a stabilit un tarif cu 43% mai mare la apă și canalizare, la 15,30 lei metrul cub. Apă Canal ceruse un tarif de 19,18 lei pentru acoperirea costului la energia electrică.

Distribuitorul Premier Energy a avertizat de mai multe ori întreprinderea municipală să-și achite creanțele în caz contrar va fi deconectată de la lumină. În consecință locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău