Război total în ringul Apă Canal! Ceban versus Gavrilița. Întreprinderea rămâne fără curent

02 Feb. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

În acest moment, Apă-Canal este deconectat de la energia electrică. În cel mult, 6-7 ore, sistemul de aprovizionare cu apă va avea de suferit, a declarat primarul Capitalei, într-o conferință de presă, Ion Ceban.

Edilul Capitalei a făcut apel către locuitorii din Chișinău să facă rezerve cu apă chiar acum pentru a evita incomoditățile deconectării apei.

Ceban a acuzat-o pe premierul Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu că a dat comandă distribuitorului Premier Energy să deconecteze Apă Canal de la Lumină.

Întreprinderea municipală Apă Canal, la ziua de azi, are datorii pentru curentul electric de 69,2 milioane de lei.

Șefa companiei, Irina Gutnic a precizat că întreprinderea a achitat deja 800 de mii de lei.

„Plata lunară pentru consumul curentului electric este de 28,5 milioane de lei or, tariful actual acoperă doar 17 milioane din factură”, a precizat Gutnic.

Apă Canal a angajat o companie care în două săptămâni va analiza impactul costului energiei electrice în tariful la apă și va spune care este tariful real pe care trebuie să-l achite consumatorii.

În data de 11 ianuarie ANRE a stabilit un tarif cu 43% mai mare la apă și canalizare, la 15,30 lei metrul cub. Apă Canal ceruse un tarif de 19,18 lei pentru acoperirea costului la energia electrică.

Distribuitorul Premier Energy a avertizat de mai multe ori întreprinderea municipală să-și achite creanțele în caz contrar va fi deconectată de la lumină. În consecință locuitorii Capitalei riscă să rămână fără apă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 14:09 // Actual //  bani.md

Noua amânare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că Republica Moldova este „ca o stână fără câini”, iar interesele din spatele acestei tranzacții „reproduc modelul de guvernare de pe timpul lui Plahotniuc”, consideră liderul CUB, Igor Munteanu. În opinia sa, directorul Agenției Proprietății Publice, principalul responsabil de organizarea acestui concurs, trebuia demis de multă vreme.

„Eu cred că directorul de la APP de mult trebuia să fie schimbat, pentru că nu se descurcă. Interesele care stau în spatele acestei tranzacții…, se văd urechile companiei care este interesată să câștige. În general, noi suntem ca o stână fără câini. Aeroportul nu are administrator, nu are manager, căile ferate n-au manager, Moldtelecomul nu are manager, Metal Feros are un manager, dar nu știu dacă compania mai contează pe piața metalelor ș.a.m.d.”, a menționat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța.

În context, politicianul a sugerat că haosul din cadrul celor mai importante întreprinderi ale statului este provocat de schemele girate de Andrei Spînu.

„Deci, 10 cele mai importante întreprinderi ale statului sunt conduse prin interimate. Despre ce vorbim, despre achiziții oneste, corecte? Vedeți că toată lumea încearcă să-l acopere pe drăgălașul nostru ministru (Andrei Spînu – n.n.), care are nopți nedormite, se gândește la grijile cetățenilor. Dar noi înțelegem că interesele nefaste, nedorite asupra statului sunt foarte periculoase și reproduc modelul de guvernare care exista pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus liderul CUB.

Amintim că, pe 9 septembrie, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău