Precizările fiscului privind substituirea mașinilor de casă și de control de model vechi

02 Feb. 2023, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Cu referire la informația apărută în spațiul public privind problemele înregistrate de unii agenți economici din domeniul comercializării produselor petroliere cu amănuntul, aferent echipamentelor de casă și de control, comunicăm următoarele.

Pe 13 iulie 2022, Comisia interdepartamentală pentru echipamente de casă și de control a decis excluderea din Registrul unic a modelele de mașini de casă și de control/imprimante fiscale incluse în perioada anilor 1998-2005, cu posibilitatea utilizării acestora până la data de 31 ianuarie 2023.

Excluderea modelelor din Registrul Unic constituie o activitate obișnuită determinată de uzura morală și fizică a echipamentelor. Astfel, la ziua de azi, pe piață urmează să funcționeze modele ECC nu mai vechi de anul 2005 (o vechime ce nu depășește 18 ani).

Serviciul Fiscal de Stat a informat prin toate mijloacele de comunicare disponibile agenții economici vizați și a oferit consultațiile necesare, creând premise pentru conformarea contribuabililor la noile prevederi.

Despre Decizia menționată SFS a reiterat prin comunicatele aferente publicate la data de 19.07.202215.08.202203.11.202207.11.202207.11.2022.

Prin Decizia dată au fost vizați 4 397 de agenți economici cu diferite genuri de activitate care au deținut 7 129 de ECC.

Referitor la genul de activitate comerțul produselor petroliere cu amănuntul care încă nu au migrat aparatele excluse din Registrul Unic, prezentăm datele statistice corespunzătoare:

  • 88 agenți economici vizați;
  • 240 mașini de casă și de control/imprimante fiscale care necesită substituire;
  • 5 modele de MCC/IF vizate (SIGMA 2000B1F; DATECS MP-500PP; MCC PP TIS; NCR OCTANE 2000PP-POS 7456; DATECS ND -777.01).

În vederea conformării la noile prevederi, agenții economici vizați au următoarele opțiuni:

  • posibilitatea de  reînregistrare a MCC excluse cu altele deținute la alte unități structurale deținute (subdiviziuni);
  • înregistrarea ECC de tip nou de model ISFISCALSERVICE*, RTI 7000 P, DATECS FP-700MX1 și TREMOL FP15PP.

* Actualmente  pentru ECC modular (ISFISCALSERVICE) nu sunt  stabilite reguli de verificare metrologică.

Informația despre modelele echipamentelor de casă și de control incluse în Registrul unic al echipamentelor de casă și de control, este disponibilă pe portalul mev.sfs.md și pe portalul guvernamental al datelor deschise www.date.gov.md.

În context, îndemnăm agenții economici să se conformeze noilor prevederi cu repectarea cadrului normativ aferent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău