Precizările fiscului privind substituirea mașinilor de casă și de control de model vechi

02 Feb. 2023, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Cu referire la informația apărută în spațiul public privind problemele înregistrate de unii agenți economici din domeniul comercializării produselor petroliere cu amănuntul, aferent echipamentelor de casă și de control, comunicăm următoarele.

Pe 13 iulie 2022, Comisia interdepartamentală pentru echipamente de casă și de control a decis excluderea din Registrul unic a modelele de mașini de casă și de control/imprimante fiscale incluse în perioada anilor 1998-2005, cu posibilitatea utilizării acestora până la data de 31 ianuarie 2023.

Excluderea modelelor din Registrul Unic constituie o activitate obișnuită determinată de uzura morală și fizică a echipamentelor. Astfel, la ziua de azi, pe piață urmează să funcționeze modele ECC nu mai vechi de anul 2005 (o vechime ce nu depășește 18 ani).

Serviciul Fiscal de Stat a informat prin toate mijloacele de comunicare disponibile agenții economici vizați și a oferit consultațiile necesare, creând premise pentru conformarea contribuabililor la noile prevederi.

Despre Decizia menționată SFS a reiterat prin comunicatele aferente publicate la data de 19.07.202215.08.202203.11.202207.11.202207.11.2022.

Prin Decizia dată au fost vizați 4 397 de agenți economici cu diferite genuri de activitate care au deținut 7 129 de ECC.

Referitor la genul de activitate comerțul produselor petroliere cu amănuntul care încă nu au migrat aparatele excluse din Registrul Unic, prezentăm datele statistice corespunzătoare:

  • 88 agenți economici vizați;
  • 240 mașini de casă și de control/imprimante fiscale care necesită substituire;
  • 5 modele de MCC/IF vizate (SIGMA 2000B1F; DATECS MP-500PP; MCC PP TIS; NCR OCTANE 2000PP-POS 7456; DATECS ND -777.01).

În vederea conformării la noile prevederi, agenții economici vizați au următoarele opțiuni:

  • posibilitatea de  reînregistrare a MCC excluse cu altele deținute la alte unități structurale deținute (subdiviziuni);
  • înregistrarea ECC de tip nou de model ISFISCALSERVICE*, RTI 7000 P, DATECS FP-700MX1 și TREMOL FP15PP.

* Actualmente  pentru ECC modular (ISFISCALSERVICE) nu sunt  stabilite reguli de verificare metrologică.

Informația despre modelele echipamentelor de casă și de control incluse în Registrul unic al echipamentelor de casă și de control, este disponibilă pe portalul mev.sfs.md și pe portalul guvernamental al datelor deschise www.date.gov.md.

În context, îndemnăm agenții economici să se conformeze noilor prevederi cu repectarea cadrului normativ aferent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău