Război Ucraina-Rusia: Joe Biden a dat 5 obiective majore diplomaților, pentru a-l opri pe Putin

12 Iun. 2022, 06:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Iun. 2022, 06:42 // Actual //  bani.md

Războiul Ucraina-Rusia a depășit borna de 100 de zile, iar deznodământul său rămâne unul imprevizibil. Într-un interviu acordat Fox News, ambasadorul Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink a dezvăluit obiectivele trasate de președintele american Joe Biden, diplomaților, care pun pe primul plan oprirea agresiunii declanșate de Putin.

Diplomatul a spus că ”suntem aici pentru a opri acest conflict să devină mai mare” și pentru a preveni și alte agresiuni ale Rusiei, în Europa, potrivit Fox News.

Bridget Brink, care s-a întors la nou redeschisa ambasadă a Statelor Unite din Kiev, a declarat că ea crede că dacă Rusia va rămâne ”necontrolată”, președintele Vladimir Putin își va pune ochii pe alte ținte europene.

”Ezit să prezic viitorul, dar pot spune că președintele Joe Biden și Secretarul de Stat, Antony Blinken și eu, și toți cei care lucrează la această problemă, suntem absolut hotărâți să rămânem până la capăt, să ajutăm Ucraina să se apere, pentru că noi credem că aceasta nu este doar o problemă morală, ci este o problemă de interes național strategic pentru Europa și pentru Statele Unite”, a spus ambasadorul SUA.

Diplomatul a vorbit despre cele cinci obiective trasate Ambasadei americane din Ucraina de către Biden și Blinken. Acestea includ ajutorul Ucrainei pentru a se apăra, descurajarea altor agresiuni rusești și asigurarea faptului că ajutorul umanitar, în special cel oferit de SUA prin organizația mondială ONU, se îndreaptă spre locurile vizate.

”Scopul numărul trei este să ne asigurăm că justiția și răspunderea pentru crimele de război și atrocități se desfășoară cum trebuie. Al patrulea și al cincilea obiectiv sunt asigurarea că asistența guvernului SUA aprobată de Washington este utilizată corespunzător și reconstrucția ambasadei noastre, astfel încât să putem susține în mod eficient în numele președintelui și al poporului american și să promovăm interesele Statelor Unite aici”, a spus Brink.

Războiul Ucraina-Rusia care a început pe 24 februarie 2022, a trecut deja de borna 100 de zile. Iar diplomatul american a spus că depinde doar de Ucraina să decidă care sunt condițiile de victorie.

”Președintele Zelenski a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin negocieri. Și ceea ce încercăm să facem acum este să consolidăm poziția Ucrainei pe câmpul de luptă, lucru care îi va întări poziția la masa negocierilor”, a adăugat ambasadorul american.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ