Războiul care îi dă frisoane lui Putin. Armand Goșu: Rusia nu mai are cum să învingă. A pierdut din a patra zi

07 Mart. 2022, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mart. 2022, 13:59 // Actual //  bani.md

Istoricul român al spațiului ex-sovietic, Armand Goșu a explicat cele două senarii probabile pentru conflictul ruso-ucerainean.

Două sunt scenariile probabile. Până acum câteva zile poate că nimeni nu ar fi luat în calcul scenariul unei victorii ucrainene. Rezistența ucranenilor este atât de mare. Ucrainenii, chiar dacă pierd unele orașe, reușesc să reziste la Kiev, reușesc să-și păstreze principalele centre de putere. De fapt, asta este una dintre problemele Rusiei, nu a reușit să distrugă centrele de comandă în primele ore ale ofensivei rusești”, a declarat Armand Goșu într-un interviu la europafm.

„Și asta se vede pe teren pentru că armata ucraineană se coordonează destul de bine. Fiind obiectivul decapitarea politică a Ucrainei, faptul că Zelenski este liber, își desfășoară activitatea de președinte, instituțiile ucrainene supuse acestui asediu funcționează, nu este exclus scenariul în care în câteva săptămâni, poate câteva luni, presiunea internațională să fie atât de mare, sancțiunile să doară atât de mult încât Putin să-și retragă armatele din Ucraina și să încerce Rusia să păstreze Crimeea și Donbas mergând la niște negocieri de armistițiu cu cereri minime în fața Ucrainei. Acesta ar fi un scenariu”, a explicat Armand Goșu.

Întrebat dacă astfel Vladimir Putin moare acasă, Armand Goșu spune că: „Nu, înseamnă că el se salvează. El se salvează, dar se salvează pentru scurt termen și încearcă să nu moară, să nu fie omorât, să nu fie înlăturat violent”.

Al doilea scenariu explicat de Armand Goșu ar fi următorul: „Rușii reușesc să cucerească Kiev-ul, adică 4-6 săptămâni, război de guerrilla urbană, instalează un guvern marionetă – aduc pe Medveciuc, căruia Putin i-a boteza fiica cea mică – sau aduc pe Ianukovici, dar atunci va începe o insurecție puternică, insurecție care va dura câțiva ani, iar în cele din urmă Rusia va fi nevoită – în 2-3 ani – să-și retragă trupele din Ucraina și să încerce să păstreze Crimeea și Donbasul pentru Rusia, poate și alte teritorii, să spunem un Donbas ceva mai mare. Astea ar fi cele două scenarii”.

Că victoria ucraineană va veni în 6 săptămâni, în 8 săptămâni sau în trei ani, tot victorie ucraineană va fi. Rusia nu mai are cum să învingă. Rusia a pierdut războiul din a patra zi. Rusia ca să câștige războiul, trebuia să fie primită cu entuziasm de populație, Zelenski să fugă, elita politică de la Kiev pro-Occidentală trebuia să dispară sau ce mai rămânea din ea urma să fie denazificată – așa cum cere Putin”, a mai spus Armand Goșu.

„Lucru care nu s-a întâmplat. Chiar dacă Putin va pune mâna pe niște orașe importante. Chiar dacă va ocupa un teritoriu destul de mare. Ucraina este mult prea întinsă – are dimensiunile Franței. Ca să controlezi o țară, s-o ocupi și s-o controlezi ar însemna ca în fiecare sat tu trebuie să faci un post de jandarmi, să ai oameni. Ori asta ar însemna să aduci acolo câteva sute de mii de oameni. Nu au rușii atâtea rezerve”, a explicat Armand Goșu.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău