Războiul de la ANSP a luat sfârșit. Guvernul a lichidat funcția de director adjunct

23 Feb. 2022, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2022, 10:56 // Actual //  Lupu Eduard

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv propunerea de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care prevede lichidarea funcției de director general adjunct.

„Această inițiativă are drept obiectiv optimizarea cheltuielilor bugetare ale Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. În argumentarea sa, autorul susține că menținerea unei funcții manageriale în plus este inutilă, deoarece această funcție de director general adjunct există pentru asigurarea atribuțiilor directorului general în lipsa acestuia. Or, în absența directorului, aceste atribuții pot fi executate de către unul dintre consilieri, delegat de către directorul general, după necesitate”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În aviz se mai menționează că ajustarea cadrului legal privind lichidarea funcției de adjunct al conducătorului agenției, este inițiativa legiuitorului, conform raționamentelor de utilitate și urmare a unei analize funcționale a autorității publice.

În context, Guvernul a dat aviz pozitiv și asupra proiectului de modificare a Legii privind achizițiile publice. Mai exact, este vorba de modificarea art. 81, care se referă la personalul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Lichidarea funcție a venit după ce în data de 3 februarie Parlamentul a demis-o din funcție de directoarea adjunctă a ANSC, Irina Gutnic. Motivul a fost mai multe ilegalități în activitatea sa. A doua zi, Gutnic a declarat că va ataca în instanța de judecată hotărârea Parlamentului și a negat că ar fi admis încălcări în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău