Războiul de la ANSP a luat sfârșit. Guvernul a lichidat funcția de director adjunct

23 Feb. 2022, 10:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2022, 10:56 // Actual //  bani.md

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv propunerea de modificare a Hotărârii Parlamentului cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, care prevede lichidarea funcției de director general adjunct.

„Această inițiativă are drept obiectiv optimizarea cheltuielilor bugetare ale Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. În argumentarea sa, autorul susține că menținerea unei funcții manageriale în plus este inutilă, deoarece această funcție de director general adjunct există pentru asigurarea atribuțiilor directorului general în lipsa acestuia. Or, în absența directorului, aceste atribuții pot fi executate de către unul dintre consilieri, delegat de către directorul general, după necesitate”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

În aviz se mai menționează că ajustarea cadrului legal privind lichidarea funcției de adjunct al conducătorului agenției, este inițiativa legiuitorului, conform raționamentelor de utilitate și urmare a unei analize funcționale a autorității publice.

În context, Guvernul a dat aviz pozitiv și asupra proiectului de modificare a Legii privind achizițiile publice. Mai exact, este vorba de modificarea art. 81, care se referă la personalul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

Lichidarea funcție a venit după ce în data de 3 februarie Parlamentul a demis-o din funcție de directoarea adjunctă a ANSC, Irina Gutnic. Motivul a fost mai multe ilegalități în activitatea sa. A doua zi, Gutnic a declarat că va ataca în instanța de judecată hotărârea Parlamentului și a negat că ar fi admis încălcări în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Fostul președinte american Donald Trump a raportat venituri de peste 600 de milioane de dolari în 2024, provenind dintr-o gamă largă de afaceri, inclusiv criptomonede, cluburi de golf, licențiere de brand și imobiliare, potrivit unei declarații financiare publice depuse vineri și analizate de Reuters. Activele totale declarate de Trump se ridică la cel puțin 1,6 miliarde de dolari.

Documentul, semnat pe 13 iunie, oferă o imagine detaliată a imperiului său financiar, sugerând că perioada acoperită de raport ajunge până la sfârșitul lunii decembrie 2024. Deși Trump susține că și-a plasat afacerile într-un trust controlat de copiii săi, documentele arată că veniturile generate de acestea ajung, în cele din urmă, tot la el – o situație care a stârnit acuzații de conflict de interese.

O componentă semnificativă a veniturilor sale o reprezintă criptomonedele. Fostul președinte a declarat 57,35 milioane de dolari din vânzarea de tokenuri World Liberty și susține că deține 15,75 miliarde de tokenuri de guvernanță în cadrul acelei platforme. În plus, un meme coin lansat mai devreme în 2024 – $TRUMP – a generat venituri estimate la 320 de milioane de dolari, deși nu este clar cât din acești bani a ajuns în posesia directă a familiei Trump.

De asemenea, familia fostului președinte este implicată în minarea de bitcoin și în fonduri tranzacționate la bursă bazate pe active digitale, consolidându-și astfel prezența în sectorul cripto.

Pe lângă cripto, Trump a continuat să încaseze sume consistente din cluburile sale de golf de lux, din proiecte imobiliare și din licențierea numelui său în diverse inițiative comerciale. Veniturile din licențiere și branding au continuat să fie o sursă solidă, în special prin colaborări cu entități internaționale.

Unul dintre cei mai profitabili parteneri comerciali ai familiei a fost compania World Liberty Financial, de la care s-au încasat peste 400 de milioane de dolari în 2024.

Casa Albă nu a comentat imediat raportul. Însă implicarea activă a familiei Trump în domenii care ar putea fi influențate direct de politicile prezidențiale – cum ar fi reglementările în domeniul criptomonedelor – a stârnit critici din partea observatorilor independenți, care vorbesc despre o posibilă confuzie între interesele personale și funcția publică.

Declarația financiară funcționează ca un instantaneu al perioadei de tranziție în care familia Trump a început să se extindă rapid dincolo de imobiliare, folosind noua popularitate pentru a valorifica piețele emergente.

Raportul financiar nu acoperă, însă, potențialele venituri încasate în 2025, când proiectele cripto lansate sub brandul Trump ar putea atinge cifre și mai spectaculoase.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO