Războiul din Ucraina nu-i împiedică pe ruşi să-şi petreacă vacanţa de vară în străinătate – Turcia şi Thailanda

08 Aug. 2023, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Aug. 2023, 15:43 // Actual //  bani.md

Departe sunt zilele de vară când aleile grădinii botanice a cas­telului regal de la Balcic erau împân­zite de tinere rusoaice. Din cauza răz­boiului din Ucraina, ruşii nu mai au voie să călătorească liber prin Uniu­nea Europeană.

Înainte ca armata Moscovei să atace Ucraina, Bulgaria era una din principalele destinaţii de vacanţă pentru turiştii ruşi. Aceştia s-au reorientat către locuri clasice pentru ei, cum este Turcia, sau mai exotice, ca Thailanda.

Spre exemplu, numărul ruşilor care au vizitat Thailanda a crescut cu 1.000% în ultimul an, potrivit unei analize Bloomberg. Statisticile oficia­le arată că 791.574 ruşi au călătorit în această ţară doar în prima jumătate a anului. Astfel, o mână de state fac bani buni din pofta ruşilor de a că­lători în străinătate.

Însă localnicii nu sunt întotdea­una fericiţi, după cum scrie Politico. În Georgia, cel puţin, nu toată lumea îi consideră pe ruşi prieteni. Teoretic, nici turcii n-ar trebui să fie prea îngăduitori cu ruşii deoarece Turcia face parte din NATO. Însă Ankara merge cu succes pe o cale de mijloc. Ajută Kievul, dar nu a impus sanc­ţiuni Rusiei. Ca urmare, Turcia pri­meş­te monedă străină atât de im­por­tantă pentru o economie cu deficite mari, în timp ce ruşii găsesc un adă­post sigur pentru averile lor.

Turcia este, de asemenea, una dintre puţinele destinaţii europene care nu au interzis zborurile din Rusia. Operatorii turci oferă zboruri directe din Moscova către destinaţii însorite precum Antalya şi Bodrum pentru doar 130 euro.

În prima jumătate a anului, veniturile din turism ale Turciei au crescut cu mai mult de un sfert, ajungând la 21,7 miliarde de dolari, arată cele mai recente statistici, iar în acest an sunt aşteptaţi să vină în vizită 7 milioane de ruşi.

Unii au decis chiar să rămână acolo – până la 145.000 de ruşi au în prezent permise de şedere. Dar, deşi au scăpat de instabilitatea politică şi de riscul recrutării de acasă, ei îşi împart noua lor ţară gazdă cu zeci de mii de ucraineni care au fugit şi ei de războiul Rusiei.

Acest lucru a creat tensiuni în oraşele staţiuni precum Antalya, care este populară atât în rândul ruşilor, cât şi al ucrainenilor. Şi având în vedere sentimentul în creştere anti-migranţi al Turciei în urma alegerilor prezidenţiale din mai, ambele grupuri ar putea fi expuse riscului de a fi trimise acasă. Georgia a fost invadată de armata rusă în 2008, dar anul trecut a fost luată cu asalt de nu mai puţin de 1,1 milioane turişti şi fugari ruşi. Cu un an înainte, numărul de vizitatori din Rusia era de doar 200.000. O altă destinaţie populară pentru turiştii ruşi sunt Emiratele Arabe Unite. Numărul vizitelor a crecsut cu 63% anul trecut. Emiratele sunt atrăgătoare şi pentru expaţii ruşi. Ciprul este de mult timp considerat Moscova de la Marea Mediterană şi a rămas aşa şi după începerea războiului. Atât doar că acum este o destinaţie cu mult mai scumpă din cauza costurilor cu acordarea vizei. Crimeea, teritoriu care a aparţinut Ucrainei, a fost invadată nu doar de soldaţi ruşi, ci şi de hoarde de turişti ruşi, aceasta după anexarea din 2014. Dar acum de accesul lor la peninsulă se ocupă armata ucraineană: bombardează din ce în ce mai des liniile de transport către Rusia sau către teritoriile ocupate de ruşi. Ca urmare, hotelurile crimeene sunt acum mai mult goale, deşi încearcă să-i atragă pe turişti cu promoţii şi discounturi uriaşe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO