Războiul din Ucraina: SUA avertizează China să nu ajute Rusia. S-ar putea alege cu consecințe dure

14 Mart. 2022, 10:48
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 10:48 // Actual //  MD Bani

Statele Unite ale Americii (SUA) susțin că China se va confrunta cu „consecințe” dure dacă va ajuta Rusia în urma invadării Ucrainei, scrie BBC.

Potrivit presei americane, oficiali fără nume au spus mai multor instituții de știri americane că Rusia a cerut Chinei să ofere asistență militară după ce a început invazia. Ministerul chinez de externe a descris acuzația drept dezinformare din partea SUA.

Schimburile de replici au loc în timp ce oficiali de top din SUA și China se pregătesc să se întâlnească la Roma. Presa din SUA, citând oficiali de la Washington, spune că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipament militar, inclusiv drone.

Într-un interviu CNN, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că „comunicau direct, în mod privat, Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de evaziune la scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le completa”.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus el.

El a adăugat că, deși SUA credeau că China era conștientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin „planifică ceva” înainte să se întâmple invazia, Beijingul „s-ar putea să nu fi înțeles toată amploarea acesteia”.

„Pentru că este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a spus domnul Sulivan.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a declarat că SUA răspândesc dezinformare. El a adăugat că poziția Chinei a fost întotdeauna consecventă și că China joacă un rol constructiv în promovarea discuțiilor.

Sullivan urmează să se întâlnească luni, la Roma, cu Yang Jiechi, membru al organului decizional superior al Chinei, Biroul Politic, și șeful Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe.

Agenția de presă Reuters a citat un oficial american care a spus că în timpul întâlnirii, Sullivan va preciza consecințele și izolarea cu care China s-ar confrunta dacă ar spori sprijinul pentru Rusia.

China s-a abținut până acum să condamne Rusia pentru invazie și a spus că „preocupările legitime de securitate” ale Moscovei ar trebui luate în serios. Dar Beijingul și-a exprimat în același timp „sprijinul neclintit” pentru suveranitatea Ucrainei. De asemenea, a cerut pace și a spus că este gata să contribuie la încheierea războiului prin diplomație. Mai multe țări au cerut Chinei să facă mai mult pentru a opri invazia Rusiei.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău