Războiul giganților. Microsoft și Google dezvoltă noi modele de Inteligență Artificială

07 Mai 2024, 13:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Mai 2024, 13:50 // Actual //  bani.md

Inteligența Artificială este noul domeniu tehnologic pentru stăpânirea căruia luptă giganții tehnologici. Microsoft și Google concurează pentru a-și dezvolta propriile modele de limbaj IA mai performante.

Microsoft pregăteşte un nou model de limbaj bazat pe IA care să concureze cu produsul dezvoltat de Google, OpenAI. Scopul cercetărilor nu a fost stabilit, momentan, acesta urmând să fie determinat în funcție de cât de bine funcţionează sistemul.

Inteligența Artificială atrage giganții tehnologici

Microsoft pregăteşte, la nivel intern, un nou model de limbaj bazat pe tehnologia IA. Proiectul este suficient de mare pentru a concura cu cele dezvoltate de Google, prin grupul Alphabet şi OpenAI, a relatat The Information, citată de Reuters.

Noul model de Inteligență Artificială este denumit intern MAI-1. Proiectul este coordonat de Mustafa Suleyman, co-fondatorul Google DeepMind şi fostul CEO al startupului AI Inflection. Acesta a fost angajat de curând de Microsoft pentru a dezvolta noul limbaj IA, arată articolul. Jurnaliștii citează doi angajați ai Microsoft care cunosc date despre acest program.

Scopul exact al modelului de limbaj bazat pe Inteligența Artificială nu a fost, încă, determinat. Utilitatea sa urmează să fie stabilită în funcție de cât de bine își va îndeplini roulul.

Microsoft ar putea previzualiza noul model bazat pe Inteligența Artificială imediat după conferinţa pentru dezvoltatori Build. Evenimentul este programat să aibă loc la finalul acestei luni. Reprezentanții gigantului tehnologic au refuzat să comenteze despre noul proiect, la solicitarea Reuters.

MAI-1 va fi „mult mai mare” decât modelele anterioare, mai mici, open source, pe care Microsoft le-a antrenat. Iar acest lucru va implica costuri mai mari și, totodată, un preț mai scump pentru utilizatori.

Microsoft a lansat luna trecută un model mai mic de inteligenţă artificială numit Phi-3-mini. Acesta urmăreşte să atragă o bază mai largă de clienţi cu opţiuni rentabile.

Compania fondată de Bill Gates a investit miliarde de dolari în OpenAI. De asemenea, Microsoft a implementat tehnologia producătorului ChatGPT în pachetul său de software de productivitate. Toate aceste investiții i-au permis să preia conducerea în cursa pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială generativă.

Microsoft a pregătit un grup mare de servere echipate cu unităţi de procesare grafică Nvidia, împreună cu cantităţi mari de date, pentru a-și îmbunătăţi modelul. MAI-1 va avea aproximativ 500 de miliarde de parametri. Pe de altă parte, GPT-4 OpenAI are 1.000 de miliarde de parametri, iar Phi-3 mini măsoară 3,8 miliarde de parametri.

Microsoft l-a numit pe Suleyman, în luna martie, ca şef al unităţii Inteligența Artificială pentru consumatori. Departamentul a fost înființat de curând și are câțiva angajați din cadrul Inflection.

De menționat că noul model nu este preluat de la Inflection, deşi se poate baza pe datele de antrenament de la pornire, a adăugat articolul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău