Unul dintre bogații lumii spune că ar putea obține un randament de 50% dintr-un milion de dolari

19 Mai 2024, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2024, 10:32 // Actual //  bani.md

Warren Buffett a dezvăluit o serie de fapte și anecdote în timpul întâlnirii anuale a acționarilor Berkshire Hathaway.

Dintre informațiile selectate de Business Insider de la discuții face parte faptul că Buffett că a vândut 13% din uriașa sa participație în Apple, a recunoscut responsabilitatea pentru un pariu pierdut pe Paramount și a tras un semnal de alarmă asupra fraudei alimentate de AI.

În paralel, CEO-ul Berkshire a avertizat și despre taxe mai mari și a sugerat o posibilă investiție canadiană. Buffett a declarat că ar putea obține un randament anual de 50% dintr-un milion de dolari, a prezis că stocul de numerar al Berkshire va ajunge la peste 200 de miliarde de dolari în acest trimestru și a subliniat că s-au generat aproximativ 37 de miliarde de dolari în profituri operaționale anul trecut, ceea ce înseamnă că, în medie, a primit 100 de milioane de dolari pe zi pentru a investi – deși este dificil să investești cu înțelepciune o astfel de infuzie de numerar mare și constantă.

Așa cum este cunoscut pentru transparență asupra greșelilor sale, Buffett a spus că regretă că nu a ascultat sfaturile partenerului său de afaceri decedat, Charlie Munger, și nu a fost „mai agresiv” cu investiția sa în Costco. Berkshire și-a mărit participația în retailer de la 32 de milioane de dolari în 1999 la 1,3 miliarde de dolari în iunie 2020, apoi a ieșit în trimestrul următor. Acțiunile Costco au crescut cu peste 500% în acea perioadă. O situație similară a fost și cu BYD.

Nu în ultimul rând, potrivit Business Insider, Buffett pare să-și fi schimbat părerea cu privire la cine va gestiona portofoliul de acțiuni al Berkshire după ce el va pleca. În loc de managerii săi de investiții, Todd Combs și Ted Weschler, el a sugerat că portofoliul va fi supravegheat de succesorul său ca CEO, Greg Abel.

Alt subiect important prezentat de Buffett au fost temerile legate de „dedolarizare” sau de scăderea dominației dolarului la nivel mondial. Investitorul a spus, ferm, că  „Nu există cu adevărat nicio alternativă la dolar ca monedă de rezervă.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală