Reacția Ministerului Culturii la acuzațiile cu privire la lipsa de transparență

15 Mart. 2023, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2023, 09:52 // Actual //  bani.md

Ministerul Culturii a venit cu o reacție după ce înființarea „Oficiului Național al Turismului” a nemulțumit mai multe organizații din domeniul turismului. „Ministerul Culturii își desfășoară activitatea transparent și respectă principiile și legislația RM. Discuțiile publice au avut loc începând cu vara anului 2022, referitor la crearea Oficiului National al Turismului (ONT) unde reprezentanții mediului asociativ și de business și-au expus opiniile și acestea au fost luate în considerație. Propunerile date au fost incluse în documentul actualizat de constituire, organizare si funcționare a ONT, se arată în declarația Ministerului Culturii.

Ministerul mai spune că din practica internațională se cunoaște că toate țările dispun de o delimitare clară a atribuțiilor publice în privința turismului – reglementarea și elaborarea de politici se dețin de autorități publice iar ONT se ocupă de implementarea acestora cu focus sporit pe activități de marketing și promovare, dezvoltare de produse, rute locale și regionale, etc ( așa cum se propune în proiectul HG).

„Atribuirea turismului emițător la ONT este contrară practicilor internaționale și standardelor Organizației Mondiale a Turismului – care în recomandările sale subliniază rolul ONT în calitate instituții naționale care contribuie la dezvoltarea produselor si destinațiilor turistice naționale și la promovarea politicilor de marketing si comunicare externă”, explică ministrul.

Turismul emițător se desfășoară cu success în Moldova – acesta reprezentând mulțimea de oferte ale altor state (Grecia, Bulgaria, Turcia, etc.) – ceea ce presupune munca și efortul ONT din acele țări de a promova turismul lor receptor. Ce ține de reglementarea acestui domeniu, Ministerul Culturii a creat mai multe grupuri de lucru, inclusiv pe domeniul turismului emițător, care va veni cu modificări la cadrul legislativ național pentru  a asigura o mai bună protejare și dezvoltate a acestui domeniu. De asemenea, este important să instituim măsurile necesare pentru asigurarea protejării drepturilor turiștilor din Republica Moldova.

Hotărârea de Guvern cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea Instituției Publice ,,Oficiul Național al Turismului” a trezit nemulțumirea Asociațiilor profesioniste din domeniul turismului. Membrii asociației acuză Guvernul de lipsă de transparență și comiterea unor ilegalități.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ