Asociațiile de turism acuză ministerul Culturii de lipsă de transparență

13 Mart. 2023, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Mart. 2023, 15:38 // Actual //  MD Bani

Hotărârea de Guvern cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea Instituției Publice ,,Oficiul Național al Turismului” a trezit nemulțumirea Asociațiilor profesioniste din domeniul turismului. Membrii asociației acuză Guvernul de lipsă de transparență și comiterea unor ilegalități.

Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova și Asociația Națională a Turismului de Afaceri și Industrial „Pro Turism Moldova” au înaintat demersuri spre Guvern, prin care declară că proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova fără consultări publice transparente cu sectorul asociativ din industria turismului, documentul fiind public abia pe 3 martie curent. De asemenea, ei susțin că nu toate aspectele au fost clarificate.

Potrivit scrisorilor, documentul prezintă „discrepanțe mari între misiune, domeniile de activitate, angajamentele și organigrama viitorului Oficiu”. De asemenea, sunt promovate doar două forme de turism (intern și receptor), celelalte fiind neglijate.

Asociațiile solicită Guvernului urgentarea elaborării unui statut îmbunătățit pentru Oficiul Național de Turism cu participarea asociațiilor profesioniste de turism.

Totodată, ANTRIM spune că: „turismul receptor și intern reprezintă formele de turism de valoare pentru economia națională – or turismul receptor reprezintă export de servicii și bunuri, contribuie la balanța comercială de plăți și impactează alte câteva industrii conexe. Dezvoltarea turismului incoming(receptor) este recunoscută de toate statele destinații turistice ca fiind prioritară pentru Guvern. Odată dezvoltat turismul receptor, implicit dezvoltă turismul domestic, ceea ce s-a realizat prin eforturile ANTRIM, ale proiectelor donatorilor, în special USAID, în ultimii 8 ani (+84% creștere 2019 vs 2012) și $550 milioane în consumul local al străinilor nerezidenți (4,4% PIB)”, se arată în declarație.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

07.03.2023 Pro Turism Moldova by Realitatea.md on Scribd

Scrisoare ANTRIM Catre Prim Ministru (4) by Victor Ursu on Scribd

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău