Reclamele la pariuri revin în spațiul public! Deputații dau undă verde noilor reglementări

19 Dec. 2024, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:59 // Actual //  Ursu Victor

Un proiect de lege care revizuiește cadrul normativ aplicabil publicității în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus a fost votat astăzi, în a doua lectură, de 57 de deputați. Astfel, se impun limite de difuzare a publicității, iar interdicția totală privind publicitatea în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus este eliminată.

Inițiativa legislativă, semnată de deputații Radu Marian și Dorian Istratii, vine ca răspuns la dificultățile de aplicare a restricțiilor totale de difuzare a publicității pentru pariuri sportive. Autorii proiectului subliniază că majoritatea țărilor europene permit publicitatea pentru pariuri, inclusiv în cadrul competițiilor sportive internaționale difuzate în direct. În prezent, interdicția existentă face ca orice transmisiune de eveniment sportiv internațional în spațiul audiovizual al Republicii Moldova să încalce legea.

Potrivit noilor reglementări, publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de entitățile care organizează jocuri de noroc cu risc social scăzut vor putea fi difuzate între orele 22:00 și 07:00. De asemenea, publicitatea pentru evenimentele sportive difuzate în direct va putea fi difuzată de furnizorii de servicii cu acoperire națională. Materialele publicitare vor trebui să includă informații obligatorii despre impactul negativ al jocurilor de noroc, care vor reprezenta cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Noua legislație permite și publicitatea în publicațiile periodice, cu o limită de 15% din spațiul unui număr de ediție. Publicitatea pentru jocurile de noroc de tip loterie va fi permisă și în unitățile comerciale, cu afișaje de dimensiuni care nu depășesc formatul A4.

De asemenea, autorii proiectului propun ca sursele alocate în publicitatea pentru loterii și pariuri sportive să fie direcționate către susținerea activităților sportive și sociale din țară și pentru stimularea producției de conținut media autohton. Conform estimărilor, proiectul ar putea genera investiții directe de cel puțin 30 de milioane de lei anual în aceste domenii.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO