În anul 2022, Calea Ferată din Moldova (CFM) a reușit să revină la nivelul din 2009 în ceea ce privește transportul de mărfuri. Chiar începând cu luna ianuarie a anului trecut, transportul de mărfuri a crescut considerabil față de 2021, recordul fiind atins în luna august 2022, a declarat directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat.
În luna august au fost transportate 142,07 milioane tone de mărfuri, fiind urmată de luna aprilie cu 138,36 milioane tone de marfă. Cel mai mult s-au transportat cereale și produse petroliere.
Cererea a început să scadă în toamnă odată cu redeschiderea porturilor din Odessa și din cauza secetei.
„De ce a scăzut cererea? Pentru că s-au deschis porturile din Odessa pentru cereale. O bună parte din industria metalurgică din Ucraina și-a limitat turațiile, Uzina Metalurgică din Galați nu mai avea nevoie de minereu de fier din Ucraina, respectiv, am avut de suferit pe această filieră. De asemenea, seceta de anul acesta a făcut ca să nu avem cerere de transport de cereale din Moldova către piețele de export”, a declarat Oleg Tofilat.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!
Cel mai slab indicator de transporturi a fost obținut în luna noiembrie. Potrivit directorului CFM, în prezent se duc negocieri pentru a obține fluxuri noi de marfă.
„Sper că acele negocieri pe care le purtăm cu niște parteneri strategici ne vor permite să atragem niște fluxuri importante de marfă”, a adăugat Tofilat.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2022, cu mijloacele de transport feroviar, care dețin 19,5% în structura mărfurilor transportate, s-au transportat 2,9 milioane tone de mărfuri, sau cu 26,9% mai mult faţă de ianuarie-septembrie 2021.