Record de marfă transportată pe cale ferată! Tofilat: Am revenit la nivelul din 2009

19 Ian. 2023, 13:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Ian. 2023, 13:50 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În anul 2022, Calea Ferată din Moldova (CFM) a reușit să revină la nivelul din 2009 în ceea ce privește transportul de mărfuri. Chiar începând cu luna ianuarie a anului trecut, transportul de mărfuri a crescut considerabil față de 2021, recordul fiind atins în luna august 2022, a declarat directorul Căii Ferate din Moldova, Oleg Tofilat.

În luna august au fost transportate 142,07 milioane tone de mărfuri, fiind urmată de luna aprilie cu 138,36 milioane tone de marfă. Cel mai mult s-au transportat cereale și produse petroliere.

Cererea a început să scadă în toamnă odată cu redeschiderea porturilor din Odessa și din cauza secetei.

„De ce a scăzut cererea? Pentru că s-au deschis porturile din Odessa pentru cereale. O bună parte din industria metalurgică din Ucraina și-a limitat turațiile, Uzina Metalurgică din Galați nu mai avea nevoie de minereu de fier din Ucraina, respectiv, am avut de suferit pe această filieră. De asemenea, seceta de anul acesta a făcut ca să nu avem cerere de transport de cereale din Moldova către piețele de export”, a declarat Oleg Tofilat.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Cel mai slab indicator de transporturi a fost obținut în luna noiembrie. Potrivit directorului CFM, în prezent se duc negocieri pentru a obține fluxuri noi de marfă.

„Sper că acele negocieri pe care le purtăm cu niște parteneri strategici ne vor permite să atragem niște fluxuri importante de marfă”, a adăugat Tofilat.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2022, cu mijloacele de transport feroviar, care dețin 19,5% în structura mărfurilor transportate, s-au transportat 2,9 milioane tone de mărfuri, sau cu 26,9% mai mult faţă de ianuarie-septembrie 2021.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău