Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii – ajustarea la standardele internaționale

28 Nov. 2022, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Nov. 2022, 15:29 // Actual //  MD Bani

În calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova și-a asumat angajamentul ferm de a-și intensifica lupta împotriva muncii ilegale, prin prezentarea de propuneri legislative relevante și asigurarea controlului efectiv de stat al respectării legislației muncii.

Astfel, Ministerul Muncii și Protecției Sociale își consolidează eforturile pentru elaborarea unor politici de susținere a angajatorilor și angajaților, iar printre acestea, ca prioritate, se numără și reforma Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM). Reforma a fost discutată în cadrul unui panel dedicat al Conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

Jānis Mažeiks, Ambasador, Șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Este foarte importantă aplicarea uniformă a legislației, deoarece este foarte complicat când o companie care este «pe alb» trebuie să suporte toate aceste poveri legislative și să concureze cu o companie care este «pe negru», în economia tenebră, și care are mai multe avantaje. Există unele principii ale Organizației Internaționale a Muncii care nu se aplică în Moldova, iar organizarea inspecției muncii trebuie să fie armonizată pentru a respecta aceste standarde.”

Dan Perciun, Președintele Comisiei parlamentare „Protecție socială, sănătate și familie”: „Vreau să reconfirm că Guvernul consideră Inspectoratul de Stat al Muncii o instituție extrem de importantă. De aceea am lansat acest proces de reformă, pentru că vrem să avem un Inspectorat de Stat al Muncii puternic, prezent și care reușește să-și îndeplinească misiunea cu succes, atât pe dimensiunea securității muncii, cât și în lupta cu combaterea muncii nedeclarate. Nu va fi ușor, dar va fi susținere din afară. Există voință politică pentru ca să ne mișcăm în această direcție, să modernizăm și să avem un Inspectorat de Stat al Muncii model nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru țările din regiune.”

Reforma Inspectoratului de Stat al muncii ar permite inspectorilor să efectueze controale inopinate pentru a identifica munca la negru și să aplice sancțiuni. Aceste măsuri ar fi însoțite de o mai bună analiză a riscurilor la planificarea controalelor și de noi politici interne de integritate prin zero toleranță pentru abuz și corupție – toate cu scopul de a spori transparența internă și competențele Inspectoratului de Stat al Muncii în prevenirea și sancționarea practicilor muncii ilegale.

Importanța unor modificări în acest domeniu este determinată și de necesitatea ajustării legislației conform modelelor aplicate cu succes în alte state europene. O vizită de lucru în Lituania, realizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și ISM cu suportul Uniunii Europene, a arătat că din 2.000 de controale anuale sunt identificate 1.000 de cazuri de muncă nedeclarată, în timp ce în Republica Moldova – doar 80 de cazuri, raportate la un număr mai mare de controale în anul precedent.

Arsenio Fernández, Specialist Tehnic în materie de Administrație a Muncii, Organizația Internațională a Muncii: „Standardele internaționale există pentru a crea standarde minime pentru fiecare țară și au scopul de a contribui la creșterea economică. Este importantă modificarea legii, ca să fie în corespundere deplină cu convenția nr. 81 a Organizației Internaționale a Muncii. Mai mult decât atât, în luna martie curent, Organizația Internațională a Muncii a adoptat un ghid cu principiile generale de funcționare a inspecției muncii. Este partea finală a unui proces extins de consultanță între diferiți actori din domeniu”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Un rol important în promovarea ajustării legislației cu privire la activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii îi revine mediului de afaceri. Reprezentanții acestuia reiterează susținerea business-ului pentru schimbările care vor asigura integritatea funcțională a Inspectoratului de Stat al Muncii în conformitate cu standardele internaționale ale muncii.

Vladislav Caminschi, Director Executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova: „Mediul de afaceri a avut mereu o relație bună cu Inspectoratul de Stat al Muncii. Activitatea acestuia trebuie să fie una de susținere, informare și ghidare. Noi nu avem o altă abordare, decât să fim în conformitate cu prevederile legale și cele internaționale. Susținem reformarea activității Inspectoratului Muncii și oferirea pârghiilor directe de a aplica amenzi când vorbim de angajarea neformală.”

Autoritățile dau asigurări că modificările prevăzute în legislație vor fi aprobate în viitorul apropiat, astfel încât să contribuie la creșterea eficacității și productivității Inspectoratului de Stat al Muncii. Reducerea muncii ilegale este și un obiectiv al Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

În ultimii 10 ani inspecția muncii a fost subiectul mai multor schimbări și tentative de reformare. Anual sunt depistate sub 100 de cazuri de muncă nedeclarată, deși fenomenul reprezintă aproape un sfert din economia Republicii Moldova. Se estimează că un număr de 192.000 de persoane lucrează în prezent în mod ilegal, majoritatea – în agricultură, construcții și comerț.

Conferința internațională „Moldova trece pe alb: soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală” a fost organizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO