Regretele lui Spînu: Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică

01 Nov. 2021, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2021, 16:04 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu regretă că de la obținerea independenței autoritățile Republicii Moldova, care s-au perindat la guvernare, nu au făcut nimic pentru a consolida securitatea energetică a țării. „Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică”.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova își va consolida securitatea energetică.

În situație de criză am obținut condiții avantajoase pentru Republica Moldova și un termen de un an să ne facem tema de acasă și să fim mai pregătiți anul viitor”, a spus ministrul care s-a referit la semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom.

În opinia ministrului, Republica Moldova va recroi harta energetică. Vor fi dezvoltate alternative de aprovizionare cu resurse energetice, dar și mai multe interconectări. „Vom face rezerve de gaz în Ucraina și România când prețul este mic”.

În prezent, autoritățile Republicii Moldova lucrează la proiectul de interconectare energetică cu România, linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de circa 260 milioane euro, acesta fiind cel mai mare și costisitor proiect energetic inițiat de Republica Moldova în anii independenței.

Finanțarea este asigurată prin linii de creditare în valoare de peste 220 milioane euro, inclusiv câte 80 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), 61 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și un grant de circa 40 milioane euro din partea Uniunea Europeană.

Acordurile de creditare au fost negociate încă în anul 2017, dar ratificate de Guvern și Parlament abia în anii 2018-2019.

Totuși, banii nu au putut fi accesați de întreprinderea Moldelectrica, din cauza unor prevederi din legislația moldovenească. Abia în iunie 2020, după ce au fost efectuate unele modificări în legislație, a putut fi lansată licitația.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica, în perioada 2019 – 2024, care anterior a promis că o va realiza până în 2022.

Investiția va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice, care se estimează că va crește în următorii ani.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!