Regretele lui Spînu: Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică

01 Nov. 2021, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Nov. 2021, 16:04 // Actual //  bani.md

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu regretă că de la obținerea independenței autoritățile Republicii Moldova, care s-au perindat la guvernare, nu au făcut nimic pentru a consolida securitatea energetică a țării. „Îmi pare rău că în 30 de ani nu am putut cumpăra o sanie energetică”.

Spînu a dat asigurări că Republica Moldova își va consolida securitatea energetică.

În situație de criză am obținut condiții avantajoase pentru Republica Moldova și un termen de un an să ne facem tema de acasă și să fim mai pregătiți anul viitor”, a spus ministrul care s-a referit la semnarea contractului dintre Moldovagaz și Gazprom.

În opinia ministrului, Republica Moldova va recroi harta energetică. Vor fi dezvoltate alternative de aprovizionare cu resurse energetice, dar și mai multe interconectări. „Vom face rezerve de gaz în Ucraina și România când prețul este mic”.

În prezent, autoritățile Republicii Moldova lucrează la proiectul de interconectare energetică cu România, linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău.

Valoarea estimată a acestor lucrări este de circa 260 milioane euro, acesta fiind cel mai mare și costisitor proiect energetic inițiat de Republica Moldova în anii independenței.

Finanțarea este asigurată prin linii de creditare în valoare de peste 220 milioane euro, inclusiv câte 80 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI), 61 milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) și un grant de circa 40 milioane euro din partea Uniunea Europeană.

Acordurile de creditare au fost negociate încă în anul 2017, dar ratificate de Guvern și Parlament abia în anii 2018-2019.

Totuși, banii nu au putut fi accesați de întreprinderea Moldelectrica, din cauza unor prevederi din legislația moldovenească. Abia în iunie 2020, după ce au fost efectuate unele modificări în legislație, a putut fi lansată licitația.

Interconectarea va fi realizată de către întreprinderea de stat Moldelectrica, în perioada 2019 – 2024, care anterior a promis că o va realiza până în 2022.

Investiția va fi recuperată din contul tarifului reglementat de transport al energiei electrice, care se estimează că va crește în următorii ani.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău