În primele patru luni ale anului 2022, moldovenii au luat credite de la bănci și instituții nebancare în sumă de aproape 1,3 miliarde de lei. Astfel, volumul creditelor a ajuns la 33 de miliarde de lei. În 2021 acesta a fost de 31,7 miliarde de lei, iar în 2020 – de 23,1 miliarde de lei, constată economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice”.
Analistul economic estimează că astăzi, datoria totală a persoanelor fizice, din toate sursele de împrumut, oficiale și neoficiale, se ridică la 41,7 miliarde de lei. 33% împrumuturi oficiale, iar 8,7% – neoficiale. Dintre totalul de 41,7 miliarde de lei: 23,8 miliarde de lei – împrumuturi bancare; 9,2 miliarde de lei – împrumuturi nebancare; 7,2 miliarde de lei – de la rude și prieteni; și 1,5 miliarde de lei – împrumuturi de la cămătari. Ultima este cea mai periculoasă formă de împrumut.
Referindu-se la persoanele cu împrumuturi din trei surse, expertul consideră că acești oameni se află într-o situație critică. Aceștia au împrumuturi, nu le pot achita, se împrumută din altă parte ca să întoarcă datoriile anterioare și înregistrează astfel restanțe. În luna decembrie erau 59,2% de mii de cetățeni care aveau datorii din trei surse, în luna mai – numărul acestora s-a redus la 55,6 mii de persoane. „Cea mai mare dificultate este la întoarcerea împrumuturilor de la cămătari. 43,8% dintre cei cu împrumuturi au spus acest lucru. 22,8% au spus că au probleme la întoarcerea datoriilor față de rude și prieteni. 21,3% față de sectorul nebancar, iar 12,9% față de bănci”, a menționat expertul.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!