Republica Moldova strivită de criză! FMI: Vine fereastra 2023 – 2024. Trebuie să fim vigilenți

13 Mart. 2023, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Mart. 2023, 10:35 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va ieși din criză mai repede decât restul Europei pentru că a fost afectată mai devreme. Acest lucru se va întâmpla la anu. BNM a luat măsurile necesare mai devreme decât băncile centrale din restul Europei pentru a opri și potoli inflația. Vedem că inflația de bază scade ușor. Or, BNM își poate ușura politica monetară, potrivit declarației pentru Rlive a directorului Departamentului European al FMI, Alfred Kammer.

„Inflația îi afectează pe cei mai săraci și cu venituri mici. Pentru Europa și Moldova politicele au avut un mare succes în ceea ce privește gazele ruseștii și întreruperea acestora. Am fost preocupați de impactul asupra economiilor. S-au luat măsuri pentru asigurarea diversificării. Este vorba de protejarea gospodăriilor pentru face față prețurilor mari la energie. Putea fi și mai rău dacă nu erau întreprinse măsurile necesare”, a punctat Kammer.

Potrivit directorului FMI, lupta nu s-a terminat vine fereastra din 2023- 2024. Per total Europa este într-o stare foarte bună. Nivelul de înmagazinare a gazului poate fi restabilit. Așadar Europa va fi într-o situație bună și favorabilă iarna viitoare.

„Trebuie să urmărim inflația și băncile centrale trebuie să fie vigilente. Moldova are un program de reformă ambițios. Anul trecut ne-am concentrat și am susținut guvernul la criză pandemie și după la criza energetică. Am avut un mare succes pentru a proteja populația Moldovei. Reformele structurale au avansat ne-am concentrat pe reforma întreprinderilor de stat, guvernanța fiscală și financiară”, a mai spus Krammer.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău