Republica Moldova vrea să evite un nou șantaj al gazelor. BERD dispusă să dea bani pentru achiziția metanului

15 Dec. 2021, 23:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 23:42 // Actual //  bani.md

Republica Moldova urmează să achiziționeze gaz în perioada de vară când prețul acestuia va mult mai mic față de cât este în prezent. „În acest sens căutăm parteneri pentru a ne ajuta financiar pentru achiziția gazului pentru minim două luni. Este vorba de 300 mil. metri cubi de gaz”, a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ieri am primit confirmarea de la BERD că este gata să ne acorde un suport financiar ca să cumpărăm aceste rezerve de gaz. Pentru aceasta e nevoie de o companie pregătită, care să facă aceste achiziții. Este vorba de Energocom, dar din păcate nu avem traderi profesioniști în țară, specializați pe procurarea gazelor de pe piața internațională. În luna octombrie a venit o echipă care ne-a ajutat să facem achiziții de gaze. Din luna ianuarie vom capacita Energocom ca ei din vară să fie gata să facă acele achiziții. Problema financiară și problema de capacitare este rezolvată. Acum intrăm în perioada de execuție și până la vară vom fim pregătiți. (…) În cazul în care găsim gaz ieftin noi putem să-l stocăm în Ucraina și România. Ba mai mult, noi nu suntem în situația anului 2019. Avem patru puncte de interconectare, inclusiv conducta Iași – Chișinău. Problema este unde să găsim gaz la un preț bun”, a menționat Andrei Spînu.

Referindu-se la situația din acest an, Spînu a menționat că nu s-au făcut rezerve în luna mai, în condițiile în care ar fi existat un accident în Federația Rusă.

Eu am primit un anumit argument, de ce nu s-au făcut rezerve, trebuie să recunosc că nu înțeleg acel argument. Și anume argumentul că în luna mai a fost un accident în Federația Rusă în care au scăzut livrările de gaz spre întreaga Europă și a fost nevoie să fie consumate acele 50 de milioane de metri cubi care erau stocate în acea perioadă. Respectiv au fost consumate. Și când am intrat în a doua jumătate a verii și a toamnei, deja nu mai erau acele stocuri. Dar repet, acest argument din punctul meu de vedere nu ține, pentru că rezerva de stat pe gaze ar trebui să fie rezerva așa cum este rezerva de grâu sau de păcură, indiferent de situație, ea este, ea nu se schimbă că undeva a avut loc un accident”, a adăugat Viceprim-Ministrul.

Chișinăul a trecut în luna octombrie printr-o criză a gazelor când a expirat contractul de livrare cu Gazprom și a fost redusă cantitatea de gaze cu 35%. În rezultat, autoritățile moldovene au cumpărat gaz de la mai multe companii străine. Concernul rus insista pe prețurile de piață, care în prezent sunt de circa 1000 USD pentru mia de metri cubi. Însă în rezultatul intervenției oficialilor occidentali, Moscova a ajuns la un compromis cu Chișinăul, la un preț de 450 USD pentru mia de metri cubi.

 

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău