Responsabilitatea extinsă a producătorului, discutată la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

05 Iul. 2024, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
05 Iul. 2024, 09:57 // Actual //  Soroceanu Olga

Pe 4 iulie 2024, s-a desfășurat o ședință comună a Comitetelor pentru Antreprenoriat la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM). Ședința a fost convocată la cererea membrilor CCI a RM.

În timpul întâlnirii, au fost discutate provocările cauzate de modificările implementate prin Legea nr. 97/2024, care a intrat în vigoare pe 16 mai 2024. Mai precis, s-a analizat impactul modificărilor asupra agenților economici, în special în ceea ce privește importul de produse ce intră sub incidența reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului (REP), se arată în comunicatul în comunicatul instituției camerale.

La dialogul public-privat, organizat în format mixt, a participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, Grigore Stratulat, Secretar de stat al Ministerului Mediului și peste 60 de antreprenori autohtoni din Chișinău dar și din cele 10 filiale.

Potrivit președintelui CCI a RM, începând cu 16 mai 2024, mulți importatori au solicitat asistență din partea instituției. Ei au fost obligați să se înregistreze în „Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului” gestionată de Agenția de Mediu și să dovedească faptul că ambalajele importate vor fi reciclate.

Potrivit legii, companiile înregistrate în Sistemul de Management al Deșeurilor sunt scutite de taxa pe ambalaje. Cu toate acestea, companiile care nu fac parte dintr-un sistem colectiv sau nu se înregistrează ca sisteme individuale trebuie să calculeze și să achite taxele de poluare.

Un aspect care îi îngrijorează pe agenții economici este că procedura de înregistrare îi obligă să își îndeplinească responsabilitățile fie individual, fie prin transferul lor către un sistem colectiv printr-un contract. Agenții economici susțin că nu pot îndeplini aceste responsabilități individual din cauza lipsei unei uzine de reciclare în Republica Moldova.

În cadrul unui dialog, agenții economici au exprimat sprijin pentru măsurile de protecție a mediului, dar au ridicat preocupări semnificative cu privire la implementarea legii și funcționarea sistemului colectiv de gestionare a deșeurilor.

Grigore Stratulat a prezentat informații cu privire la punerea în aplicare a cerințelor Legii 209/1016 privind deșeurile, cu modificările din 25.04.2024, care se referă la importul de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului (REP).

În urma discuțiilor, s-a decis ca CCI a RM să transmită autorităților responsabile propunerile mediului de afaceri, inclusiv solicitarea de a prelungi termenul de aplicare a unor cerințe, revizuirea cadrului legal și verificarea activităților asociațiilor din sistemul colectiv.

CCI RM este pregătită să ofere sprijin și expertiză pentru dezvoltarea politicilor și reglementărilor care să susțină afacerile și să contribuie la crearea unui ecosistem economic sănătos și a unui mediu durabil în Republica Moldova.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ