Fermierii cer Guvernului motorina românească! Bolea: Nu avem nici două canistre să o depozităm

13 Feb. 2024, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2024, 12:36 // Actual //  Lupu Eduard

Statul Republica Moldova nu are nici măcar două canistre să o depoziteze motorina din România, potrivit justificării ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Astfel, într-un traseu plin de întârzieri și blocaje administrative, motorina românească destinată fermierilor din Republica Moldova pare să fi devenit simbolul indiferenței și iresponsabilității autorităților în fața nevoilor agricultorilor autohtoni.

Totul a început în noiembrie 2022, când Consiliul Asociației Forța Fermierilor a propus o adresare către România pentru a obține un ajutor cu motorină destinat agricultorilor afectați de secetă în Moldova. Cu promptitudine, doamna Președintă Maia Sandu a susținut solicitarea și s-a deplasat la București, conform afirmațiilor lui Alexandr Slusari de la Forța Fermierilor.

Cu toate acestea, procesul de acordare a ajutorului s-a transformat într-o adevărată odisee. Guvernul Republicii Moldova a trimis demersul oficial către Guvernul României abia în februarie 2023, iar acceptul a venit în mai același an, dispunându-se transmiterea a 4000 de tone de motorină.

Cu toate că protestele organizate de Forța Fermierilor au dus la acceptarea motorinei românești pentru agricultori, problemele nu s-au oprit aici. Întreaga procedură de aprobare a Regulamentului de repartizare și lansarea apelului pentru depunerea dosarelor a durat până în august 2023. Peste 1500 de fermieri au depus cereri, dar situația s-a complicat odată cu incapacitatea Agenției Rezervelor Materiale de a soluționa problema depozitării motorinei timp de patru luni.

Astfel, în prezent, fermierii moldoveni nu au claritate privind momentul când vor primi motorina din România, iar luna viitoare încep lucrările agricole de primăvară.

Această poveste ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea autorităților și la modul în care acestea gestionează nevoile agenților economici din țară. Cu toate că în orice țară europeană astfel de întârzieri ar declanșa anchete interne și demisii, în Moldova pare să domnească liniștea, în ciuda asigurărilor că avem cel mai bun guvern. Cetățenii sunt acum cei care trebuie să tragă concluziile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Îți este greu să crezi că există o modalitate eficientă prin care îți poți încălzi sau, după caz, răci locuința, folosind cantități reduse de energie electrică?

Pe lângă faptul că sunt implicate economii considerabile la factura lunară de curent, cei care optează pentru acest sistem de încălzire se bucură și de o eficiență ridicată din punct de vedere energetic. În continuarea articolului vei descoperi tot ce trebuie să știi despre pompele de căldură, dar și dacă reprezintă o investiție înțeleaptă pe care o vei amortiza în timp, scrie antena3.ro.

Sistemul de incalzire cu pompa de caldura are un principiu interesant de funcționare: colectează energia termică și aerul înconjurător, o comprimă, o transferă și eliberează în interiorul casei pentru a o încălzi. Există trei componente importante care fac posibil acest transfer de căldură: evaporatorul, care absoarbe căldura din aerul din jur, compresorul, care ridică temperatura căldurii colectate și condensatorul, care eliberează căldura în interiorul locuinței.

Pompa de căldură aer-apă. Cum funcționează?

Știai că și atunci când temperatura scade sub zero grade Celsius, în aerul din jur tot se află căldură? Folosind o pompă de căldură aer-apă, energia este extrasă din aer și din apă cu ajutorul compresorului, aceasta fiind distribuită ulterior în interiorul locuinței.

Pompa de căldură este compatibilă atât cu instalația de încălzire prin pardoseală, cât și cu instalația de calorifere. De asemenea, reușește să încălzească și apa menajeră. În ciuda denumirii sistemului, acesta se dovedește a fi util și în timpul sezonului cald, inversând procesul termodinamic și având ca efect răcirea locuinței.

Pompa de căldură: Beneficii pe termen lung

Principalul avantaj al pompei de căldură aer-apă constă în eficiența energetică avantajoasă, care se măsoară printr-un coeficient de performanță, abreviat COP. Acesta definește care este raportul dintre cantitatea de căldură produsă de pompă și energia consumată pentru a o produce. Spre deosebire de sistemele tradiționale folosite pentru încălzirea și răcirea locuinței, pompele se dovedesc a fi unele dintre cele mai eficiente modalități care folosesc un nivel scăzut de energie.

Un alt avantaj al sistemului de încălzire prin pompele de căldură este că poate funcționa și ca modalitate de răcire a locuinței în timpul verii, când temperaturile ating cote maxime. Cu alte cuvinte, te poți bucura de un confort termic în locuință pe toată durata anului. În plus, sistemul poate păstra o temperatură constantă și uniformă în interior. Din fericire, mulțumită sistemelor moderne care au fost concepute în prezent, temperatura poate să fie controlată și de la distanță cu ajutorul termostatelor inteligente.

Pompa de căldură: Câte tipuri sunt și care sunt mai eficiente?

La ora actuală există câteva tipuri de pompe de căldură disponibile, altele decât cele pe bază de aer-apă. Se folosesc pompe de căldură aer-aer, care utilizează o sursă regenerabilă de energie, cea extrasă din aer și doar 20% din energia electrică. Principalul avantaj constă în faptul că nu mai este necesară folosirea unei instalații de apă, cu țevi, calorifere și racorduri. Ca dezavantaje, investiția inițială este costisitoare, ca în cazul oricărei pompe, iar zgomotul poate fi ușor deranjant.

Pompele de căldură sol-apă se folosesc de temperatura subterană pentru încălzirea locuinței. Știai că la 250 de metri sub pământ se regăsește o temperatură de circa 20 de grade Celsius, iar la 400 de metri sub pământ, căldura degajată este suficient de puternică pentru a încălzi eficient locuința? Pentru un astfel de sistem de încălzire este necesar un foraj 80-120 metri, iar în interiorul găurii rezultate se introduce o sondă geotermală pentru preluarea căldurii și eliberarea sa în locuință. Singurele dezavantaje sunt reprezentate de un preț inițial destul de ridicat, dar și de instalarea dificilă.

Mai există și pompele de căldură apă-apă care au un principiu de funcționare asemănător cu cel al pompelor sol-apă. Energia care provine din pânza freatică sau apele curgătoare este extrasă și transferată în interiorul casei, fiind compatibilă cu instalația de încălzire în pardoseală și calorifere.

Pompe de căldură aer-apă: Merită investiția?

În oferta Utilul vei descoperi pompa de căldură de la Eldom Green Line, clasa energetică A, de 2000 W, cu un boiler de 150 litri, serpentină și control digital. Spre deosebire de boilerele electrice convenționale, coeficientul de performanță al pompei este de 1:3.8, rezultând o eficiență de 3.8 mai ridicată.

Supapa de termoreglare este fabricată în Japonia, sistemul de încălzire având o performanță ridicată chiar și la temperaturi de -10 grade Celsius. Mulțumită refrigerantului R134A, pompa poate să fie folosită la capacitate maximă la temperaturi cuprinse între -10 și/sau +43 grade Celsius. Dacă vrei să beneficiezi de un preț mai bun, poți opta pentru pompa de căldură Eldom Green Line cu un boiler de 120 litri, care are aceleași specificații ca produsul prezentat mai sus, diferită fiind doar capacitatea mai redusă a boilerului.

Intră pe site-ul Utilul și descoperă care sunt toate variantele de pompe de căldură disponibile pentru a-ți răci și încălzi eficient locuința în orice sezon, achitând costuri minime de consum. Deși inițial trebuie să plătești un preț ridicat, investiția îți va fi amortizată în aproximativ doi-trei ani, reprezentând una dintre cele mai eficiente metode de încălzire, așa că nu mai sta pe gânduri. Bucură-te de confort termic în locuință pe tot parcursul anului!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău