Sirețeanu, la Reinvent Moldova: Pentru dezvoltarea finanțelor publice trebuie să devenim contribuabili conștienți

13 Feb. 2024, 15:48
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
13 Feb. 2024, 15:48 // Slider //  bani.md

Finanțele publice sunt vizibile în oricare dintre sectoarele și domeniile de activitate din jurul nostru. În cadrul inițiativei continue de a promova dezvoltarea și inovația în Republica Moldova, emisiunea „Reinvent Moldova”, moderată de Otilia Cotruța, abordează în această săptămână un subiect crucial pentru mediul de afaceri și societate în ansamblu: importanța conștiinței fiscale și a integrității contribuabililor.

Invitata ediției de marți, 13 februarie curent, este Veronica Sirețeanu, fostă ministră a Finanțelor, cu o experiență remarcabilă în domeniul finanțelor publice, manager de proiecte EDUFIN. Ex-ministra oferă perspective valoroase asupra modului în care responsabilitatea fiscală individuală și colectivă contribuie la consolidarea infrastructurii economice și la creșterea durabilă a țării.

Discuția subliniază necesitatea unei abordări pro-active și transparente în îndeplinirea obligațiilor fiscale, evidențiind legătura directă între conformitatea fiscală și capacitatea de a finanța servicii publice esențiale. Subiectele abordate în cadrul emisiunii de marți includ strategii pentru îmbunătățirea conformării fiscale în rândul populației, măsuri de încurajare a conformării fiscale și rolul oamenilor în optimizarea colectării și administrării veniturilor publice.

Această ediție își propune să stimuleze un dialog constructiv în rândul contribuabililor – persoane fizice și afaceri, a profesioniștilor din domeniul financiar și publicului larg, subliniind importanța unui angajament comun pentru sustenabilitatea financiară și dezvoltarea economică a Moldovei.

Emisiunea va fi difuzată în reluare miercuri, ora 19:00, și duminică la 15:00.

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău