Rezultatele ODIMM la 14 ani de activitate în dezvoltarea sectorului ÎMM. Finanțare, consultanță în afaceri și instruiri

17 Mai 2021, 18:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
17 Mai 2021, 18:34 // Actual //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), creată pe 17 mai 2007 la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru a susține dezvoltarea sectorului ÎMM, este principala instituție de implementare a programelor naționale de suport și primul punct de referință pentru fiecare antreprenor din Republica Moldova. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă au fost discutate rezultatele înregistrate în 14 ani de activitate și impactul instrumentelor de suport antreprenorial în economia Republicii Moldova. La eveniment  a participat conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a reprezentanții principalelor organizații internaționale donatoare, parteneri ai ODIMM.

Directorul general, Iulia  Costin a subliniat faptul că  ODIMM pe parcursul anilor s-a afirmat ca un ambasador al mediului de afaceri, contribuind la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Republica Moldova.

Timpde 14 ani de activitate, peste 150 000 de persoane au beneficiat de serviciile ODIMM, dintre care: cel puțin 110 000 de cetățeni au primit consultanță în afaceri, 38 000 de companii au fost instruite, 4500 de companii au primit finanțare în sumă totală de peste 665 milioane lei, care au generat investiții în economia națională de cca 2 miliarde lei și au creat aproximativ 11 000 de locuri de muncă.

„De-a lungul activității, ODIMM a evoluat constat completându-și portofoliul cu noi produse și servicii pentru sectorul ÎMM  din R.Moldova. Cu ajutorul nostru companiile reușesc să micșoreze costurile operaționale, să reducă riscurile de business, să aducă valoare adăugată brandului, să genereze noi surse de venit și să devină competitive pe piața locală și pe diverse piețe externe. În prezent, organizația gestionează 12 Programe de Suport în Afaceri, majoritatea din ele, oferă în mod integrat instruire, finanțare și mentorat. ODIMM este prezentă în toate regiunile Moldovei, de la Nord la Sud, punând la dispoziția ÎMM-urilor 11 Incubatoare de Afaceri pentru fortificarea start-up-urilor, 3 clustere pentru consolidarea relațiilor dintre actorii regionali; o rețea de centre de consultanță, pe lângă consiliile raionale, sunt în proces de constituire Platformele Industriale Multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali”.

Iulia Costin, directorul general al ODIMM, a declarat că, în 2021, ODIMM va lansa 7 noi programe de suport în afaceri care vor spori competitivitatea ÎMM-urilor, vor oferi antreprenorilor, aflați în dificultate oportunități de relansare a afacerilor (a doua șansă), vor fortifica turismul rural, vor impulsiona transferul de tehnologie dintre universități și sectorul privat, și, nu în ultimul rând, vor stimula constituirea întreprinderilor sociale, etc.

„În 14 ani de activitate ODIMM  și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii, acordând servicii de consultanță, suport și instruire tinerilor și femeilor cu idei de afaceri, migranților reveniți acasă, companiilor cu potențial de creștere și export, tuturor persoanelor interesate de domeniul businessului. MEI și ODIMM vor fi în continuare alături de antreprenori cu instrumentele existente, vor lansa noi inițiative de suport și vor continua să inoveze în tot ceea ce fac, pentru a răspunde necesităților la zi a antreprenorilor”, a declarat Mihail Lupașcu.

Rezultatele înregistrate de ODIMM se datorează atât suportului primit din partea statului, cât și a principalelor organizații internaționale donatoare.

Este de menționat faptul că Uniunea Europeană  este un partener de încredere al ODIMM.  Suportul integrat al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului IMM și consolidarea capacităților ODIMM însumează, de-a lungul anilor peste 17 milioane de Euro.

 

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 09:56
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 09:56 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a identificat mai multe încălcări comise de S.R.L. „Bălți-gaz” în activitatea sa de distribuție a gazelor naturale în perioada 2022 – iunie 2024, în urma unui control planificat. Potrivit autorității de reglementare, compania a prestat servicii în afara cadrului legal și a încălcat norme esențiale privind transparența, proprietatea și gestiunea investițiilor.

ANRE a constata că „Bălți-gaz” a furnizat gaze naturale în valoare de peste 491,6 mii lei către consumatori finali din localități în care nu deținea licență, prestând astfel servicii în afara ariei autorizate. Operatorul a emis avize de racordare fără a obține acordul deținătorilor legali ai rețelelor de gaze, o practică ce încalcă grav normele privind dreptul de proprietate comună.

Reglementatorul susține că nu a fost respectată obligația de a ține o evidență contabilă separată pentru activitățile reglementate, aspect esențial în stabilirea tarifelor corecte pentru consumatori.

ANRE a constatat nerespectarea cerințelor privind planificarea și aprobarea investițiilor, fapt care a dus la imposibilitatea recuperării acestora prin tarif. În urma constatărilor, Consiliul de administrație al ANRE a dispus mai multe acțiuni corective: respectarea procedurilor legale de racordare și interzicerea includerii cheltuielilor nejustificate în tarif, implementarea evidenței contabile separate conform metodologiei în vigoare, asigurarea transparenței în planificarea și realizarea investițiilor reglementate și raportarea către ANRE, în termen de 3 luni, a tuturor acțiunilor întreprinse pentru corectarea abaterilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ