Rezultatele primului an de implementare a proiectului de achitare cu cardul în transportul public din Chișinău

18 Mart. 2022, 11:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 11:21 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Peste 385 mii de călătorii achitate fără numerar: rezultatele primului an de implementare a proiectului de achitare cu cardul în transportul public din Chișinău
Prima soluție din Moldova de acceptare a plăților fără numerar în transportul public a fost lansată de maib în parteneriat cu Mastercard și Primăria municipiului Chișinău acum un an, la 16 martie 2021. Prin acest proiect, locuitorilor și oaspeților capitalei li s-a pus la dispoziție opțiunea de a plăti călătoria în principalele rute de transport, utilizând un card contactless al oricărei bănci din Moldova și din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcția de plată contactless.

Până în prezent, chișinăuienii și oaspeții capitalei au achitat fără numerar pentru călătoria în transportul urban de peste 385 mii de ori, apreciind plusul de siguranță, comoditate și simplitate, primind, de asemenea, reduceri sistematice. 50% dintre pasagerii care au optat pentru soluții moderne de plată sunt clienții maib, pentru care dezvoltăm produse și servicii bancare inovative, iar 64% din achitări au fost realizate cu cardurile Mastercard de la maib.

În proiectul pilot dezvoltat de maib și Mastercard sunt incluse troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24, 30 și autobuzele de pe rutele 2, 5 și 37. În total, sunt implicate 115 unități de transport, dotate cu 181 de POS terminale și 20 de validatoare staționare.

Subliniem că în cazul plăţilor fără numerar în transportul urban, preţul călătoriei nu se modifică. Pentru călătoria în troleibuz achitarea constituie 2 lei, iar pentru călătoria în autobuz – 3 lei. Alte comisioane suplimentare nu se percep în cazul achitării contactless.

Pentru fidelizarea și încurajarea plăților fără numerar în transportul public pasagerii au beneficiat de reduceri constante: achitând cu cardul Mastercard de la maib în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie, aceștia au primit 50% reducere. Mai mult, de la 1 februarie anul curent o reducere de 50% primesc, de asemenea, copiii și adolescenții care plătesc în transportul urban cu un card maib junior.

Mulți taxatori au manifestat un interes sporit pentru popularizarea achitărilor cu cardul. De aceea, am decis să le mulțumim pentru implicare și contribuția zilnică la crearea unei societăți cashless, desfășurând în lunile august și septembrie campania „Cashier’s dreams”. Conform rezultatelor acesteia 7 taxatori care au înregistrat cele mai multe achitări cu cardul, au fost premiați cu câte 10 000 de lei.

Proiectul este în continuă dezvoltare. Pe 12 februarie a.c. am dat startul celei de-a doua etape – instalarea validatoarelor staționare, care funcționează deja în troleibuzele de pe ruta 30 și în autobuzele care circulă pe ruta 37. Acum, pasagerii pot achita călătoria de sine stătător în aceste rute.

Pentru aceasta este suficient să apropie cardul sau dispozitivul care are integrată funcția de plată contactless de ecranul validatorului, iar semnalul sonor și culoarea verde vor confirma achitarea cu succes. Biletul este unul electronic, fiind transmis prin SMS (dacă acest serviciu a fost activat la bancă), prin notificare în aplicația mobilă a băncii care a emis cardul, precum și fiind disponibil în extrasul bancar. O verificare suplimentară a pasagerilor care nu dețin bilet de hârtie este realizată de controlori – aceștia pot solicita să apropie cardul bancar de un POS terminal special, pentru a confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Reamintim că proiectul pilot de acceptare a plăților fără numerar în transportul public din capitală reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău în ianuarie 2021.

Și tu ne poți ajuta să devenim mai buni și să dezvoltăm proiectul la cel mai înalt nivel. Scrie-ne despre experiența achitării cu cardul în transportul public la adresa de e-mail experienta.ta@maib.md sau lasă-ne un mesaj pe pagina de Facebook. Opinia ta este importantă și ne va ajuta să îmbunătățim produsele și serviciile maib.

Dezvoltăm împreună o societate cashless! Împreună la nivelul următor!

Despre Mastercard

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea sa este să dezvolte şi să fortifice o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile companiei, oferă soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura Mastercard şi acțiunile sale sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Mastercard gestionează afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creează o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea.

Despre maib

Maib este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. Maib este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, maib deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a obţinut titlul „Best Digital Bank Moldova”, oferit de Global Banking and Finance Review. Totodată, maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova” de Global Finance, Euromoney și The Banker.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău