Rezultatele primului an de implementare a proiectului de achitare cu cardul în transportul public din Chișinău

18 Mart. 2022, 11:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2022, 11:21 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Peste 385 mii de călătorii achitate fără numerar: rezultatele primului an de implementare a proiectului de achitare cu cardul în transportul public din Chișinău
Prima soluție din Moldova de acceptare a plăților fără numerar în transportul public a fost lansată de maib în parteneriat cu Mastercard și Primăria municipiului Chișinău acum un an, la 16 martie 2021. Prin acest proiect, locuitorilor și oaspeților capitalei li s-a pus la dispoziție opțiunea de a plăti călătoria în principalele rute de transport, utilizând un card contactless al oricărei bănci din Moldova și din lume, emis de diferite sisteme de plată sau cu un dispozitiv cu funcția de plată contactless.

Până în prezent, chișinăuienii și oaspeții capitalei au achitat fără numerar pentru călătoria în transportul urban de peste 385 mii de ori, apreciind plusul de siguranță, comoditate și simplitate, primind, de asemenea, reduceri sistematice. 50% dintre pasagerii care au optat pentru soluții moderne de plată sunt clienții maib, pentru care dezvoltăm produse și servicii bancare inovative, iar 64% din achitări au fost realizate cu cardurile Mastercard de la maib.

În proiectul pilot dezvoltat de maib și Mastercard sunt incluse troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24, 30 și autobuzele de pe rutele 2, 5 și 37. În total, sunt implicate 115 unități de transport, dotate cu 181 de POS terminale și 20 de validatoare staționare.

Subliniem că în cazul plăţilor fără numerar în transportul urban, preţul călătoriei nu se modifică. Pentru călătoria în troleibuz achitarea constituie 2 lei, iar pentru călătoria în autobuz – 3 lei. Alte comisioane suplimentare nu se percep în cazul achitării contactless.

Pentru fidelizarea și încurajarea plăților fără numerar în transportul public pasagerii au beneficiat de reduceri constante: achitând cu cardul Mastercard de la maib în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie, aceștia au primit 50% reducere. Mai mult, de la 1 februarie anul curent o reducere de 50% primesc, de asemenea, copiii și adolescenții care plătesc în transportul urban cu un card maib junior.

Mulți taxatori au manifestat un interes sporit pentru popularizarea achitărilor cu cardul. De aceea, am decis să le mulțumim pentru implicare și contribuția zilnică la crearea unei societăți cashless, desfășurând în lunile august și septembrie campania „Cashier’s dreams”. Conform rezultatelor acesteia 7 taxatori care au înregistrat cele mai multe achitări cu cardul, au fost premiați cu câte 10 000 de lei.

Proiectul este în continuă dezvoltare. Pe 12 februarie a.c. am dat startul celei de-a doua etape – instalarea validatoarelor staționare, care funcționează deja în troleibuzele de pe ruta 30 și în autobuzele care circulă pe ruta 37. Acum, pasagerii pot achita călătoria de sine stătător în aceste rute.

Pentru aceasta este suficient să apropie cardul sau dispozitivul care are integrată funcția de plată contactless de ecranul validatorului, iar semnalul sonor și culoarea verde vor confirma achitarea cu succes. Biletul este unul electronic, fiind transmis prin SMS (dacă acest serviciu a fost activat la bancă), prin notificare în aplicația mobilă a băncii care a emis cardul, precum și fiind disponibil în extrasul bancar. O verificare suplimentară a pasagerilor care nu dețin bilet de hârtie este realizată de controlori – aceștia pot solicita să apropie cardul bancar de un POS terminal special, pentru a confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Reamintim că proiectul pilot de acceptare a plăților fără numerar în transportul public din capitală reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău în ianuarie 2021.

Și tu ne poți ajuta să devenim mai buni și să dezvoltăm proiectul la cel mai înalt nivel. Scrie-ne despre experiența achitării cu cardul în transportul public la adresa de e-mail experienta.ta@maib.md sau lasă-ne un mesaj pe pagina de Facebook. Opinia ta este importantă și ne va ajuta să îmbunătățim produsele și serviciile maib.

Dezvoltăm împreună o societate cashless! Împreună la nivelul următor!

Despre Mastercard

Masterсard este o companie tehnologică globală din industria plăţilor. Misiunea sa este să dezvolte şi să fortifice o economie digitală, care oferă priorităţi tuturor şi oriunde, prin intermediul tranzacţiilor sigure, simple şi accesibile bazate pe tehnologie. Folosind date şi reţele sigure, parteneriatele şi energiile companiei, oferă soluţii şi inovaţii care să ajute oamenii, instituţiile financiare, guvernele şi afacerile să-şi realizeze potenţialul său maxim. Cultura Mastercard şi acțiunile sale sunt determinate în funcţie de coeficientul de decenţă (decency quotient, DQ). Mastercard gestionează afaceri în peste 210 ţări şi teritorii şi creează o lume durabilă care oferă oportunităţi nepreţuite pentru toată lumea.

Despre maib

Maib este banca comercială nr.1 în Republica Moldova, în topul clasamentelor performanţei bancare, cu peste 1/3 cotă de piaţă la indicatori, precum credite, depozite, active şi profit. Maib este cel mai mare acceptant de carduri pe toate domeniile de business: POS terminale, ATM, comerţ electronic, terminale de autoservire. Banca oferă clienţilor săi cele mai variate şi inovative soluţii de acceptare a plăţilor prin intermediul cardurilor bancare. Prin reţeaua sa vastă, maib deserveşte aproximativ un milion de clienţi, persoane fizice, IMM-uri şi clienţi corporativi. În 2021, pentru al doilea an consecutiv, maib a obţinut titlul „Best Digital Bank Moldova”, oferit de Global Banking and Finance Review. Totodată, maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă în Moldova” de Global Finance, Euromoney și The Banker.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală