Începând de astăzi, aproape două treimi din energia electrică necesară Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, este asigurată din importuri din România. Decizia vine în contextul încetării tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii separatiste Transnistria, lăsând fără combustibil centrala de la Cuciurgan (MGRES), care în trecut furniza peste 80% din energia necesară malului drept. Contractul cu centrala MGRES, controlată de compania rusă InterRAO, nu a mai fost reînnoit, după ce Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze în Transnistria.
Potrivit Energocom, traderul de stat din Republica Moldova, pentru luna ianuarie 2025, necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului va fi asigurat astfel:
- 28% – producție locală, generată de centralele termice din Chișinău și Bălți (peste 127.000 MWh);
- 10% – energie regenerabilă (46.000 MWh), provenind din surse cu tarif fix stabilit de ANRE și de pe piața liberă;
- 62% – importuri din România, cea mai mare parte fiind achiziționată de pe bursa OPCOM.
Energocom estimează că 39% din consum va fi acoperit prin achiziții de pe OPCOM (178.000 MWh), iar 23% (105.000 MWh) prin contracte bilaterale, dintre care 16,9% reprezintă o înțelegere cu Nuclearelectrica și 6,7% cu alți producători, posibil OMV Petrom, cu care se află în negocieri.
Ministerul Energiei de la Chișinău anunțase anterior că își planifică să reducă dependența de importurile din România pentru orele de vârf de consum. Totuși, situația geopolitică și restricțiile asupra livrărilor de gaze către Transnistria au determinat această schimbare. Energocom subliniază că echipele sale vor lucra non-stop pentru a maximiza șansele de achiziție a energiei de pe piața intrazilnică din România.
„Am luat în calcul consumul diferit pentru zi/noapte și zile lucrătoare sau de odihnă, adaptând achizițiile în funcție de cele mai bune oferte disponibile. De asemenea, colaborăm cu operatorii de transport din România și Republica Moldova pentru a respecta angajamentele contractuale. Totuși, importurile rămân dependente de capacitatea comercială alocată la hotar”, a declarat Energocom.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!