România devine motorul energetic al Republicii Moldova! Două treimi din consum, asigurate de astăzi

01 Ian. 2025, 12:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 12:11 // Actual //  Ursu Victor

Începând de astăzi, aproape două treimi din energia electrică necesară Republicii Moldova, pe malul drept al Nistrului, este asigurată din importuri din România. Decizia vine în contextul încetării tranzitului prin Ucraina al gazelor rusești destinate regiunii separatiste Transnistria, lăsând fără combustibil centrala de la Cuciurgan (MGRES), care în trecut furniza peste 80% din energia necesară malului drept. Contractul cu centrala MGRES, controlată de compania rusă InterRAO, nu a mai fost reînnoit, după ce Gazprom a anunțat oprirea livrărilor de gaze în Transnistria.

Potrivit Energocom, traderul de stat din Republica Moldova, pentru luna ianuarie 2025, necesarul de energie electrică al malului drept al Nistrului va fi asigurat astfel:

  • 28% – producție locală, generată de centralele termice din Chișinău și Bălți (peste 127.000 MWh);
  • 10% – energie regenerabilă (46.000 MWh), provenind din surse cu tarif fix stabilit de ANRE și de pe piața liberă;
  • 62% – importuri din România, cea mai mare parte fiind achiziționată de pe bursa OPCOM.

Energocom estimează că 39% din consum va fi acoperit prin achiziții de pe OPCOM (178.000 MWh), iar 23% (105.000 MWh) prin contracte bilaterale, dintre care 16,9% reprezintă o înțelegere cu Nuclearelectrica și 6,7% cu alți producători, posibil OMV Petrom, cu care se află în negocieri.

Ministerul Energiei de la Chișinău anunțase anterior că își planifică să reducă dependența de importurile din România pentru orele de vârf de consum. Totuși, situația geopolitică și restricțiile asupra livrărilor de gaze către Transnistria au determinat această schimbare. Energocom subliniază că echipele sale vor lucra non-stop pentru a maximiza șansele de achiziție a energiei de pe piața intrazilnică din România.

„Am luat în calcul consumul diferit pentru zi/noapte și zile lucrătoare sau de odihnă, adaptând achizițiile în funcție de cele mai bune oferte disponibile. De asemenea, colaborăm cu operatorii de transport din România și Republica Moldova pentru a respecta angajamentele contractuale. Totuși, importurile rămân dependente de capacitatea comercială alocată la hotar”, a declarat Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ