Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles că a înaintat spre reflecţie şi analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, relatează News.ro.
Ministrul Aurescu a înaintat spre reflecţie şi analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept, propunere susţinută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu şi de alţi miniştri europeni.
„Avem astăzi, din nou, o reuniune foarte-foarte importantă a Consiliului Afaceri Externe şi, pentru România, cele mai importante subiecte sunt, bineînţeles, Ucraina, pentru că ne apropiem de împlinirea unui an de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi discuţia cu ministrul de externe al Republicii Moldova, un subiect care a fost introdus pe ordinea de zi la propunerea mea. În ceea ce priveşte Ucraina, cred că cel mai important mesaj al reuniunii de astăzi este că Uniunea Europeană şi statele sale membre vor fi alături de Ucraina şi vor continua să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi nevoie, pentru ca Ucraina să câştige războiul”, a spus ministrul.
Aurescu a arătat că îşi va exprima sprijinul deplin pentru adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de sancţiuni, pentru continuarea sprijinului prin intermediul Facilităţii europene pentru pace.
„În acelaşi timp, cred că este foarte important ca, la sfârşitul acestei săptămâni, la New York, să putem adopta, cu o largă majoritate, rezoluţia Adunării Generale privind pacea în Ucraina. Şi cred că este important să avem o majoritate largă pentru a avea legitimitate pentru acest demers. În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul pentru Ucraina, care este unul multidimensional”, a mai spus Aurescu.
Ministrul a precizat că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, şi în ceea ce priveşte România, acest subiect şi această discuţie sunt foarte oportune.
„De aceea, am sugerat să includem acest subiect pe ordinea de zi. Pentru că avem un nou Guvern la Chişinău, un Guvern care este puternic angajat în direcţia reformelor şi a integrării europene a ţării. Dar, în acelaşi timp, am văzut, aşa cum a menţionat şi preşedintele Republicii Moldova, planurile de destabilizare a ţării, dezvăluite de Rusia, şi cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită astăzi, prin intermediul miniştrilor de externe, un mesaj puternic de susţinere a rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova. În acest sens, voi sugera, pentru reflecţie şi pentru analiză juridică, propunerea de a crea un regim de sancţiuni separat pentru tentativele de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept. În acelaşi timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să îşi exprime un sprijin puternic în ceea ce priveşte crearea unei noi misiuni, o nouă misiune civilă a UE în Republica Moldova, şi continuarea sprijinului pentru interconexiunile, în ceea ce priveşte liniile electrice, cu UE prin România. În acelaşi timp, să continuăm să sprijinim în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene şi, nu în ultimul rând, să continuăm să acordăm asistenţă financiară Republicii Moldova, în special prin granturi, pentru că Republica Moldova are nevoie acum de un astfel de sprijin financiar”, a spus Bogdan Aurescu.