România reia exporturile de gaze în Ucraina. În Republica Moldova ajung zilnic 0,8 milioane metri cubi

07 Iul. 2024, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Iul. 2024, 11:42 // Actual //  bani.md

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie, pentru prima dată în ultimele opt luni, datorită surplusului de pe piața internă și a cererii crescute de gaze din partea Kievului pentru iarna viitoare, conform datelor furnizate de Profit.ro.

În primele zile ale lunii iulie, aproximativ 4,7 GWh/zi (0,45 milioane mc/zi) au fost exportate prin punctul de interconectare de la Isaccea, iar joi, volumul a crescut la 5,3 GWh (0,5 milioane mc). În același timp, România este un exportator net de gaze, cu 7,2 milioane mc importate prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă și 7,4 milioane mc exportate prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota. De asemenea, 0,8 milioane mc sunt livrate zilnic în Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni.

Din producția zilnică de gaze a României, care se ridică la 22,6 milioane mc, 7,5 milioane mc sunt depozitate. În pofida repornirii parțiale a celui mai mare consumator de gaze autohton, Azomureș, consumul intern rămâne scăzut, la aproximativ 140 GWh/zi, cu 100 GWh/zi sub nivelul producției interne de 240 GWh/zi.

Gradul de umplere a depozitelor de gaze din România este de peste 77%, cu 26 TWh depozitați din capacitatea totală de 33,8 TWh, existând posibilitatea umplerii complete a depozitelor până la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Exporturile de gaze sunt o soluție necesară pentru producătorii interni, în contextul unui consum intern redus și a unui surplus de producție. Cererea din Ucraina este, de asemenea, în creștere, pe fondul îngrijorărilor privind rezervele de gaze pentru iarna viitoare. Potrivit ICIS, Ucraina ar putea să nu atingă ținta de 13,7 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze înmagazinate până pe 1 octombrie dacă nu începe să importe imediat gaz. În prezent, Ucraina are înmagazinate puțin peste 9 miliarde de metri cubi și ar putea asigura încă 2 miliarde de metri cubi din importuri, dacă începe să cumpere imediat.

În contextul războiului cu Rusia, operatorul de gaze Naftogaz s-a bazat exclusiv pe producția locală, estimată la 50 de milioane de metri cubi (mcm)/zi. Jumătate din această producție este destinată consumului curent, iar cealaltă jumătate este înmagazinată. Kievul intenționează să extindă capacitatea de generare a energiei electrice pe bază de gaz, pentru a înlocui centralele termice distruse de atacurile rusești, ceea ce va duce la o creștere a cererii de gaze.

Pe termen scurt, Ucraina ia în considerare construirea de unități de generare a energiei pe bază de gaz la scară mică, necesare pentru a suplimenta cererea existentă. Atacurile asupra infrastructurii energetice au descurajat companiile să injecteze gaz în depozitele ucrainene, însă Ucraina oferă până la 10 miliarde de metri cubi de capacitate de stocare companiilor nerezidente.

România, în calitate de exportator net de gaze, joacă un rol crucial în stabilitatea energetică a regiunii, în special în contextul incertitudinilor legate de reînnoirea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina după 1 ianuarie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Oct. 2024, 15:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Oct. 2024, 15:31 // Actual //  MD Bani

Purcari a devenit cea mai bună vinărie din Moldova în 2024. Medalia „Petru Ungureanu” pentru cel mai iscusit oenolog, a fost decernată vinificatorului de generație nouă, Ion Luca. Viticultorul anului a devenit agronomul Andrei Gangan de la Vinăria Sălcuța.

Premiile au fost decernate la Ziua Națională a Vinului. Directorul de Marketing de la Purcari a precizat că se simte onorat, mai ales că este de puțin timp în Republica Moldova, iar experiența de la Festival i se pare una extraordinară.

„Înseamnă foarte multe lucruri, în special pentru mine. Sunt nou în Republica Moldova. Este un premiu care ne onorează. (…) Suntem onorați să fim parte din acest eveniment, a 23-a ediție, mi se pare ceva extraordinar. Mă bucur că compania pe care o reprezint pune mult suport în această industrie”, a precizat Chirițescu în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru, difuzată în direct din Piața Marii Adunări Naționale.

Ion Luca a punctat că întreprinderea sa este una mică, de familie. Vinificatorul s-a declarat recunoscător Comisiei pentru faptul că, în pofida cifrei mai mici de producție, compania sa a fost luată în seamă.

„După 12 ani în care facem vinurile noastre proprii, suntem onorați să primim acest premiu, în special pentru că este în numele lui Petru Ungureanu, un mare savant. (…) AM devenit și noi o întreprindere mică, de familie, pe strada Petru Ungureanu. Suntem o vinărie de generație nouă și mă bucur că Comisia a decis să fie decernată unui mic producător”, a menționat Ion Luca.

La rândul său, Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a declarat că un număr impresionant de turiști au ajuns la Ziua Națională a Vinului, iar evenimentului a devenit „magnet al regiunii”.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău