Rubla revine la nivelul de dinainte de război. Factorii care au influențat cursul

31 Mart. 2022, 11:20
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
31 Mart. 2022, 11:20 // Actual //  MD Bani

Rubla rusească și-a revenit la nivelul la care era atunci când a început războiul, după o perioadă în care a scăzut dramatic pe fondul sancțiunilor internaționale, scrie BBC.

Miercuri, moneda se tranzacționa la un curs de 85 de ruble pentru un dolar american, aproximativ aceeași valoare pe care o avea înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în 24 februarie. Cel mai scăzut curs a fost în 7 martie – 150 de ruble pentru dolar -, acela fiind momentul când administrația Biden a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia.

Din cauza investițiilor drastice, Rusia a fost forțată să implementeze măsuri financiare stricte pentru a susține rubla, prin creșterea ratelor dobânzilor la 20% – încurajând astfel investițiile în rublă – și impunând controale ale capitalurilor, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba rublele pe alte valute.

Evoluția cursului a fost influențată de amenințarea Kremlinului precum că ar accepta plățile pentru livrările de gaz doar în ruble din partea țărilor neprietenoase. Un alt ajutor a venit din China și India, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără datorită discounturilor generoase primite din partea Moscovei.

Experții avertizează, totuși, că Banca Centrală a Rusiei își asumă riscuri prin creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce îi poate obliga în cele din urmă pe ruși să ocolească controalele de capital și să mute moneda în sume mai mici.

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei. „Cu cât pachetele de sancțiuni vor fi mai puternice, cu atât mai repede vom readuce pacea”, a spus el.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău